Predstavnici Prištine traže izgovore za prekid dijaloga

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Marko Đurić saopštio je danas da je Srbija iznenađena usvajanjem rezolucije u Skupštini Kosova o prekidu dijaloga sa Beogradom.

Đurić je u izjavi za javnost naveo da je sada jasno da je sve što su politički predstavnici kosovskih Albanaca prethodnih meseci radili na podizanju tenzija zapravo bilo samo traženje izgovora da se prekine normalizacija odnosa i dijalog sa Srbima i Beogradom.

Beograd, kako je istakao, ostaje posvećen razgovorima kao načinu za rešavanje sporova i usklađivanje interesa sa političkim predstavnicima Albanaca.

Međutim, nakon javnog izjašnjavanja pokrajinske skupštine o pozivu na prekid dijaloga, i duboko pogrešnog i nelegalnog pokušaja formiranja takozvane „kosovske vojske“, bez sumnje je jasno da nisu svi akteri u dijalogu istinski opredeljeni za stabilnost i mir, upozorio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Skupština Kosova usvojila je danas rezoluciju kojom traži bezuslovno puštanje bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja na slobodu i prekid dijaloga sa Beogradom dok se taj zahtev ne ispuni.

Rezolucijom se traži da oslobađanje Haradinaja bude primarna obaveza, kao i to da pokrajinska vlada traži da EU natera Srbiju da poništi sve poternice i optužnice protiv kosovskih Albanaca.

Ako ste propustili