Predstavljen projekat „Petarde nisu igračke“

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije Biljana Popović Ivković ukazala je danas na to da posledice naizgled bezazlenog igranja sa petardama i pirotehnikom mogu biti nesagledive i da njihovo neoprezno korišćenje može zauvek promeniti nečije detinjstvo.

Popović Ivković je danas prisustvovala prezentaciji projekta „Petarde nisu igračke“ u Policijskoj stanici u Zemunu i prvom predavanju u okviru projekta koje je održano za 30 đaka iz tri osnovne zemunske škole.

Naš zadatak jeste da vas edukujemo i upoznamo sa svim posledicama koje nosi korišćenje pirotehničkih sredstava. Morate da shvatite da je korišćenje petardi po vas jako opasno, podvukla je ona.

Roditelji su ti koji su odgovorni ukoliko vam dozvole da koristite petarde, što znači da će oni pred zakonom odgovarati za to što su vas doveli u opasnost, dodala je ona.

Projekat „Petarde nisu igračke“ biće realizovan tokom decembra u zemunskim osnovnim školama i u okviru njega će policijski službenik, vatrogasac i pedijatar u okviru jednog školskog časa pojašnjavati deci od prvog do četvrtog razreda posledice koje mogu nastati od korišćenja petardi – od povreda, požara do zakonskih posledica.

Popović Ivković je podsetila na to da je MUP nedavno predložio izmene i dopune Zakona o javnom redu i miru, koje podrazumevaju znatno strože kazne.

Mi smo u poslednje vreme uočili povećanu društvenu opasnost kada je reč o upotrebi pirotehnike. Iz tog razloga potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović inicirao je izmene i dopune pomenutog zakona, ali pre svega i zbog tragičnih događaja koji su se dogodili u prethodnom periodu, rekla je ona.

Popović Ivković je dodala da će ubuduće umesto 10.000 do 50.000 dinara, kazna za upotrebu pirotehničkih sredstava biti od 50.000 do 100.000 dinara.

Kada je reč o maloletnicima, za njih će odgovornost snositi roditelji, staratelji, usvojitelji, koji će plaćati ovu kaznu ili će obavljati društveno koristan rad od 40 do 120 časova, navela je ona, dodavši da će se MUP i ubuduće truditi da bude što više projekata poput „Petarde nisu igračke“.

Predsednik Saveta za bezbednost Opštine Zemun Marko Janković izrazio je zahvalnost MUP-u i potpredsedniku Vlade i ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću na bezrezervnoj podršci ne samo u ovom, već i drugim projektima na teritoriji ove opštine.

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio poručio je deci da se tokom novogodišnjih praznika mogu lepo provesti i bez petardi i pirotehničkih sredstava.

Novogodišnji praznici bi trebalo da budu nešto što je lepo i radosno i sve zavisi od vas, deco. Vi treba da budete primer i vašim drugarima kako možete lepo da se provedete i bez petardi i pirotehničkih sredstava, rekao je Oricio.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili