Pre kraja godine moguće otvaranje još tri poglavlja

Šef Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije EU Tanja Miščević izjavila je danas da je naša namera da pre kraja godine u pregovorima sa EU otvorimo još tri poglavlja za koja smo spremni, ali da će to zavisiti od ocene Evropske komisije o vladavini prava.

Miščević je na radnom sastanku povodom drugog kvartalnog izveštaja o sprovođenju Akcionog plana za Poglavlje 23 precizirala da je reč o Poglavlju 6, koje se odnosi na kompanijsko pravo, Poglavlje 30 o zajedničkoj trgovinskoj pollitici i Poglavlje 33, koje se tiče budžetskih i finansijskih pitanja.

Ona je navela da je Srbija 1. avgusta poslala Evropskoj komisiji sva dokumenta za poglavlja 23 i 24 neophodna za sastavljanje novog, drugog izveštaja o vladavini prava, koji se očekuje u novembru.

Miščević je podsetila na to da je prvi izveštaj Evropske komisije o vladavini prava, takozvani „non pejper“, objavljen u aprilu i da je stavljen na uvid javnosti, što nije bila ni praksa, niti obaveza.

Transparentnost je jedan od vodećih principa od kojeg se neće odustati, nego će biti i preslikani na ostala poglavlja u pregovorima sa EU, objasnila je ona i naglasila da ove godine neće biti izveštaja Evropske komisije o napretku, već će on biti objavljen u aprilu 2018. godine.

Naredne godine nas očekuje tri puta teži posao na reviziji akcionog plana za Poglavlje 23 i Akcionog plana za zaštitu prava manjina, kao i ispunjavanje svih obaveza i mera iz planova, upozorila je šef Pregovaračkog tima.

Pomoćnik ministra pravde i šef pregovaračke grupe za Poglavlje 23 Čedomir Backović rekao je da je iz Akcionog plana za to poglavlje sprovedeno 65 odsto aktivnosti, 13 odsto je delimično izvršeno, dva odsto skoro u potpunosti ispunjeno, dok 20 odsto nije realizovano.

Backović je ukazao na to da je u čitavom poslu na sprovođenju Akcionog plana veoma važna uloga civilnog sektora.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili