Praksa za studente u kompanijama i javnim preduzećima

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević otvorio je danas prvi okrugli sto povodom kreiranja Nacionalnog modela studentske prakse u okviru projekta „Moj grad – moj izbor – moja karijera“, koji će umrežiti fakultete, institucije lokalne samouprave i privredne subjekte.

Šarčević je tom prilikom istakao da je cilj ovog projekta, koji zajednički realizuju resorno ministarstvo, Privredna komora Srbije i Stalna konferencija gradova i opština, omogućavanje studentima da svoja prva praktična radna iskustva steknu u toku studija i da istovremeno usavrše svoje poslovne veštine.

On je podsetio na to da je organizovanje studentske prakse do sada bilo prepušteno samim fakultetima, dok će pomenuti model početi da se primenjuje od 1. oktobra 2018. godine.

Resorno ministarstvo je prepoznalo značaj preduzetničkog obrazovanja od najranijeg uzrasta, ukazao je on i dodao da će se nastaviti sa osnivanjem učeničkih zadruga i studentskih kompanija.

Prema njegovim rečima, ideja studentske prakse jeste da mladi ljudi steknu praktična iskustva i budu konkurentni na tržištu rada čim završe studije.

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević podsetio je na to da je taj univerzitet 2006. godine osnovao Centar za razvoj karijere, koji se bavi osmišljavanjem studentske prakse.

On je posebno ukazao na program „BG praksa“, koji je počeo 2010. godine, gde studenti Univerziteta u Beogradu obavljaju praksu u javnim i komunalnim preduzećima glavnog grada.

Do sada je kroz taj program prošlo 1.800 studenata i približno 250 mentora, precizirao je Bumbaširević i dodao da Univerzitet ima saradnju i sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, gde je obezbeđeno 412 mesta za obavljanje stručne prakse u preduzećima koja su u nadležnosti tog ministarstva.

Gradski menadžer Goran Vesić naglasio je da je program „BG praksa“ primer dobre saradnje lokalne samouprave i Univerziteta, pri čemu je Grad obezbedio i mesečnu nadoknadu u toku prakse od 8.500 dinara.

On je dodao da će zajedno sa Univerzitetom insistirati na tome da se zabrana zapošljavanja ne odnosi na studente koji dolaze na praksu, jer manji broj studenata koji bi mogli da pronađu posao u javnim preduzećima neće narušiti balans i dogovor sa MMF-om.

Prvi okrugli sto povodom kreiranja Nacionalnog modela studentske prakse organizovan je danas u Beogradu, a slični će biti održani i u ostalim univerzitetskim centrima – Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Novom Pazaru.

Projekat je finansijski podržala Švajcarska agencija za razvoj i saradnju.

Izvor: Vlada Srbije

Foto:Ilustracija/Beogradske vesti

Ako ste propustili