Poziv kosovskim Albancima na nastavak dijaloga

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas poziv kosovskim Albancima na nastavak dijaloga u Briselu, i poručio da je važno da se smire tenzije u cilju rešavanja problema.

Vučić se na konferenciji za novinare, nakon što je primio decu iz Kosovskog pomoravlja, osvrnuo na pretnje kosovskih Albanaca i rekao da bi zbog toga predložio albanskoj strani da se što pre nastavi dijalog u Briselu, ili bilo gde drugde.

On je ponovio da je važno da se smire tenzije, a ne da se izazivaju nove tenzije, da se teškim rečima plaši neko i da se proteruju ljudi sa svojih ognjišta, već je bitno da se izbegne svaki incident.

To je predlog za ljude u Briselu i Prištini. Danas bi bilo lakše da odgovaram na uvrede i pretnje, ali važnije je da uradimo nešto da stabilizujemo situaciju, sačuvamo mir i razgovaramo o svemu što su ključni problemi, poručio je premijer.

Ne može jedna poternica, jedna istraga, jedna optužnica za najteža krivična dela da bude dovoljan razlog nekome da preti opstanku celom narodu, upozorio je Vučić povodom pretnji porodice Ramuša Haradinaja da na Kosovu neće biti Srba ukoliko on bude izručen Srbiji.

To je neodopustivo. Ne može to da razume ni država Srbija, ni bilo koja druga zemlja na svetu i te pretnje zaslužuju najveću i najoštriju osudu, istakao je premijer.

Vučić je najavio i da će večeras sa svojim slovenačkim kolegom Mirom Cerarom razgovarati o problemu „Agrokora“.

Naš tim je spreman, a i Cerar je sa svojim timom spreman za razgovore. Verujem da ćemo imati veoma uspešan dijalog, ukazao je predsednik Vlade.

Vučić je pre obraćanja medijima primio u Vladi Srbije decu sa Kosova i Metohije, iz Kosovskog pomoravlja, sa kojima je proveo vreme u razgovoru i uručio im prigodne poklone.

On je učenike osnovnih škola dočekao u sali gde se održavaju sednice Vlade Srbije.

Premijer je mališanima sa Kosova i Metohije pokazao zgradu Vlade, salu gde se održavaju sednice, gde koji ministar sedi i razgovarao sa njima školi, o tome da treba da budu dobri i marljivi đaci.

On je đake posavetovao da vole i čuvaju svoju zemlju, izrazio zadovoljstvo zbog toga što se susreo sa njima i potvrdio da će Vlada pomagati srpskom stanovništvu u pokrajini koliko može.

Veoma sam srećan što sam primio decu uzrasta od 10 do 14 godina iz Kosovskog pomoravlja. Poželeo sam im da čuvaju svoju Srbiju, a mi ćemo, koliko možemo, da pomognemo, poručio je Vučić.

Premijer je istakao da je važno da u školama u Kosovskom pomoravlju nema manje, nego više dece i izrazio nadu da će trend rađanja mališana u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji da se nastavi još intenzivnije.

Vučić je deci poklonio paketiće, u kojima se nalaze lopte, majice i drugi pokloni.

U Beogradu boravi više od 40 mališana iz Kosovskog pomoravlja, koja pohađaju osnovne škole u opštini Kosovska Kamenica.

Izvor:Vlada Srbije

Foto:arhiva

Ako ste propustili