Poziv građanima da predaju ilegalno oružje

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović prisustvovao je danas uništavanju više od 18.000 komada malokalibarskog i lakog naoružanja, koje je predato tokom procesa legalizacija sprovedenih u ranijem periodu.

Stefanović je u Centru za reciklažu u Železniku naveo da je danas uništeno više od 18.000 komada pištolja, pušaka, automatskih pušaka i mitraljeza, odnosno 7.448 pištolja, 589 revolvera, 1.723 puške, 3.040 sačmarica, 916 automatskih pušaka i 66 mitraljeza, startnog, vazdušnog i drugog oružja i mehanizama za bravljenje.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo unutrašnjih poslova sprovodi ovu aktivnost u saradnji sa UNDP i SEESAC, kako bi naša zemlja bila bezbednija, a ilegalno oružje sklonjeno sa ulica.

On je, podsećajući na to da je u toku još jedan proces legalizacije, uputio poziv građanima koji poseduju ilegalno naoružanje da je neophodno da ga donesu u najbližu policijsku stanicu, kako bi ono bilo uništeno.

Ovo je trenutak u kojem građani, bez krivične odgovornosti, u toku trajanja legalizacije, mogu da predaju oružje i reše se tog tereta, naglasio je potpredsednik Vlade, upozorivši pritom na to da su za posedovanje ilegalnog oružja predviđene kazne do 12 godina zatvora.

Prema njegovoj oceni, važno je da ljudi znaju da treba da predaju oružje i na taj način izbegnu moguću krivičnu odgovornost i teške posledice po živote građana Srbije.

Stefanović je naglasio da treba da učinimo sve da naša zemlja bude sigurnija i sprečimo da ilegalno oružje bude deo izvršenja nekog krivičnog dela ili neke kriminalne grupe.

On je istovremeno izrazio zahvalnost svim međunarodnim partnerima na podršci i finansijskoj pomoći, uz nadu da će se takva saradnja nastaviti i u budućem periodu.

Otpravnik poslova Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt rekao je da ovakve akcije pomažu da Srbija bude bezbednija, i potvrdio da će EU nastaviti da pruža podršku jer je njen cilj da Evropa kao kontinent bude sigurnije mesto.

Benedikt je ujedno preneo zahvalnost Stefanoviću i pripadnicima MUP-a Srbije na svemu što preduzimaju da Srbija bude bezbednija.

Koordinator UNDP-a u Srbiji Karla Herši podvukla je da održiv razvoj nije moguć bez mira, i dodala da je ova akcija deo šire agende čiji je cilj veća bezbednost,saopštavaju iz Vlade Srbije

Foto:arhiva/Vlada Srbije

Ako ste propustili