Pozitivna fiskalna prognoza za naredni period

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović izjavio je danas da je višak u budžetu, u odnosu na planirani, na kraju septembra iznosio 66 milijardi dinara, a da je u petak, 20. oktobra, bio 86 milijardi dinara.

Vujović je, obraćajući se učesnicima 17. Srpskog ekonomskog samita, istakao da sada predstoji razmišljanje o tome kako iskoristiti taj višak, a jedan od načina je povećanje penzija i plata u javnom sektoru, što može da se ostvari, a da se ne ugrozi fiskalna konsolidacija.

On je konstatovao da je fiskalna prognoza zemlje za naredni period pozitivna, jer se u reformskom procesu postiglo više nego što je očekivano, ali i ukazao na to da predstoji još posla kako bi se obezbedio bolji privredni rast u narednim godinama.

Prema njegovim rečima, mora se posebno nastaviti sa reformom Poreske uprave sa ciljem da se ona modernizuje, a što bi doprinelo borbi protiv sive ekonomije.

Ministar je naglasio da sada treba krenuti i u druge elemente reformi, kako bi one vodile održivom ekonomskom razvoju i da bi se što više i bolje iskoristile investicije.

Vujović je objasnio i da je mnogo lakše najaviti velike projekte, nego obezbediti uslove za njihovu realizaciju, i upozorio na to da se u oblasti investicija mora planirati četiri do pet godina unapred.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili