Potpisan ugovor za rekonstrukciju Palate pravde

Ministar pravde u Vladi Republike Srbije Nela Kuburović potpisala je danas sa ovlašćenim predstavnicima Konzorcijuma „Gradina d.o.o. Beograd – Termoinženjering d.o.o. Beograd“ ugovor o realizaciji radova na rekonstrukciji i adaptaciji zgrade Palate pravde u Beogradu.

Renoviranje ovog objekta najveći je infrastrukturni projekat koji je Ministarstvo pravde pokrenulo u poslednje četiri godine, pri čemu je tenderska dokumentacija urađena po obrascu Svetske banke, a predviđene kriterijume odobrila je Evropska investiciona banka (EIB).

Čitav postupak izbora najboljeg ponuđača u potpunosti je sproveden u skladu sa procedurama EIB, a potpisivanjem ugovora omogućeno je da započnu radovi na rekonstrukciji zgrade.

Ovaj objekat, čija je površina veća od 24.000 kvadratnih metara, nije imao gotovo nikakvu vrstu renoviranja ili radova na rekonstrukciji više od četiri decenije.

Planirano je da radovi, čija procenjena vrednost iznosi približno 16 miliona evra, traju 24 meseca, a sredstva su obezbeđena iz kredita EIB.

Nakon njihovog završetka, u Palati pravde biće smeštena četiri pravosudna organa – Viši sud u Beogradu, Prvi osnovni sud u Beogradu (krivično odeljenje), Više javno tužilaštvo u Beogradu i Prvo osnovno javno tužilaštvo.

Prva faza rekonstrukcije Palate pravde završena je u septembru, kada su iz te zgrade iseljeni svi pravosudni organi, koji su izmešteni na nove adrese u Beogradu.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i predstavnik Evropske investicione banke (EIB) u Srbiji Ivana Vujić i predstavnik IPF3 konzorcijuma (tehnička podrška za projekte Evropske unije) Milica Dugić, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Foto:Vlada Srbije

Ako ste propustili