Potpisan sporazum o saradnji sa Marokom u oblasti pravosuđa

Ministar pravde u Vladi Republike Srbije Nela Kuburović i ministar pravde Maroka Muhamed Adžuar potpisali su danas u Marakešu Sporazum o saradnji dveju država u oblasti pravosuđa, koji, pored saradnje resornih ministarstava, predviđa i razmenjivanje iskustava i prakse.

U saopštenju se navodi da ministri pravde dveju zemalja potpisuju pomenuti sporazum svesni značaja međunarodne saradnje i izražene potrebe za usklađivanjem domaćeg zakonodavstva sa međunarodnim standardima, kao i uzimajući u obzir interes za razmenom znanja i iskustva u pravnoj oblasti.

Prema potpisanom sporazumu, dva ministarstva će sarađivati u poslovima iz svoje nadležnosti i razmenjivaće iskustva i prakse radi usklađivanja nacionalnog zakonodavstva sa međunarodnim standardima.

Sporazum podrazumeva i unapređenje saradnje u oblasti međunarodne pravne pomoći u građanskim i krivičnim stvarima.

Takođe, dve strane će sarađivati i u poslovima unapređenja elektronskog pravosuđa, modernizacije pravosudnog sistema, obrazovanja i obuke osoblja pravosudne uprave, unapređenja pravosudnih profesija, te razmene iskustava u oblasti reforme i modernizacije izvršenja kaznenih sankcija u skladu sa međunarodnim standardima.

Ministarstva će zajedničku saradnju ostvariti i u drugim oblastima, posebno u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma, trgovine ljudima, pranja novca, korupcije i drugih krivičnih dela.

Sprovođenje sporazuma doprineće daljem unapređenju odnosa dveju država, kao i bržem razvoju njihovih ekonomija.

U okviru posete Maroku, Kuburović učestvuje i na Prvoj svetskoj konferenciji u oblasti pravosuđa u Marakešu, kojoj, pored ministara pravde, prisustvuju i najviši predstavnici pravosudnih organa iz sveta.

Ona se na marginama konferencije susrela i sa ministrima pravde iz Indije i Španije i razgovarala sa kolegama iz Kanade, Portugala, Holandije i Egipta, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Foto:arhiva/Vlada Srbije

Next Post

Uskrs u Beogradu : Vaskrs kod Hrama Svetog Save

Уто апр 3 , 2018
Kod Hrama Svetog Save održće se „Vaskrs kod Hrama“ u periodu od 09.04 do 22.04. Kao i za Božićno seoce planirano je uređenje motiva Uskrsa ispred Hrama Svetog Save. Sve posetioce očekuje raznovrstan program od muzičkih dešavanja do druženja sa poznatim javnim ličnostima. Program će biti najviše usmeren ka najmlađim […]