Potpisan sporazum između poslovodstva „Fijata“ i radnika

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas potpisivanju Sporazuma između rukovodstva kompanije FAS i predsednika Samostalnog sindikata zaposlenih u toj kompaniji, čime je i formalno postignut dogovor o uslovima nastavka rada.

Pomenuti dokument, koji će obezbediti nastavak proizvodnje modela fijat 500L u Srbiji, kao i nastavak dijaloga između „Fijata“ i sindikata, potpisali su predsednik Samostalnog sindikata u „Fijatu“ Zoran Marković i generalni direktor kompanije „Fijat Krajsler automobili Srbija“ Silvija Verneti.

Potpisivanju su prisustvovali i ministar privrede Goran Knežević, koji je svojim parafom potvrdio sporazum, kao i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević.

Brnabić je tom prilikom naglasila da su razgovori bili veoma teški, ali da je pronađen dobar kompromis, uz ocenu da su obe strane bile odgovorne i hrabre.

Ona je poručila da i dalje stoji iza radnika „Fijata“ i da će opet razgovarati sa zaposlenima ukoliko to bude potrebno i objasniti šta je dobijeno ovim razgovorima.

Predsednica Vlade je iskazala zahvalnost svim stranama koje su se odazvale pozivu Vlade za razgovore, a radnicima i Štrajkačkom odboru na odgovornosti i hrabrosti, kao i na tome što su verovali u Vladu i mogućnost da se kroz razgovor pronađe rešenje.

Takođe, Brnabić je izrazila zahvalnost i predstavnicima „Fijata“ zbog toga što su imali razumevanja za razgovore koji su vođeni i za zahteve radnika.

Ona je objasnila da je pregovorima između sindikata Fijatove fabrike automobila u Kragujevcu i poslovodstva te kompanije dogovoreno osnivanje Komisije za tehnička merenja, koju će činiti članovi sindikata i članovi FCA Srbija, kao i tehnički stručnjaci iz sedišta kompanije.

Ova komisija, kako je najavila, počeće sa radom od 15. septembra i nadgledaće da li je sve u standardima proizvodnje, a zatim će mesečno davati izveštaje centrali „Fijata“ u Torinu i Vladi Srbije.

Prema njenim rečima, to znači da ćemo nastaviti ovaj dijalog svakog meseca do najmanje kraja januara 2018. godine.

Vlada Srbije je ovom prilikom intervenisala kako bi se postigao dogovor, jer bi u protivnom došlo do potpunog prekida proizvodnje u firmi koja zapošljava više od 2.500 radnika, a trpeo bi i BDP, izvoz i kooperanti, objasnila je ona.

Za sve ostale stvari postoji institucionalni mehanizam, odnosno Agencija za mirno rešavanje sporova, navela je premijerka i izrazila nadu da će se proizvodnja u „Fijatu“ povećati.

Radnici „Fijata“ bili su u štrajku od 27. juna do 18. jula.

Izvor: Vlada Srbije

 

Ako ste propustili