Trend

Potpisan protokol o volontiranju sa fakultetima iz cele Srbije

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević potpisao je danas Protokol o saradnji na realizaciji programa volontiranja sa dekanima 11 fakultate univerziteta u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu i Novom Pazaru.

Protokol je potpisan sa dekanima Filozofskog fakulteta, Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, Mašinskog fakulteta i Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Pravnog fakulteta, Filozofskog fakulteta i Fakulteta zaštite na radu Univerziteta u Nišu, Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, Državnog univerziteta u Novom Pazaru i Visoke škole strukovnih studija za kriminalistiku i bezbednost Niš.

Đorđević je podsetio na to da se prethodni program volontiranja, koji je obuhvatao dva fakulteta u Beogradu, pokazao kao praktičan i koristan ne samo za volontere – studente već i za zaposlene, što je jedan razloga da se projekat proširi na fakultete iz cele Srbije.

Ministar je naglasio da se time daje primer drugim državnim institucijama i mladim ljudima da je moguće da kroz volontiranje steknu prva iskustva u poslovima za koja se obrazuju ali im se daje i mogućnost da se zaposle.

Dekan Filološkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu Ivana Živančević Sekeruš istakla je da je ovaj protokol od velike važnosti za državu, jer predstavlja jedan od načina na koji se država bori za to da zadrži mlade u Srbiji.

Naši studenti koji su se opredelili za socijalni rad su već na praksi, a ovo je samo potvrda da smo dobre stvari počeli da radimo zajedno, sa željom da sutra mladi lakše dobiju posao i ne napuste granice naše države, rekla je Živančević Sekeruš i još jednom izrazila zahvalnost Ministarstvu u ime studenata na ovoj ukazanoj prilici.

Dekani svih fakulteta zahvalili su ministru Đorđeviću i Ministarstvu na prilici koju su pružili studentima iz Srbije, koji će kroz volontiranje steći nova znanja i priliku za zaposlenje.

Dekani ovih fakulteta su poručili da studentima koji žele da stiču znanja i praksu, treba svakako dati šansu da pronađu sebe u poslovima kojima planiraju da se bave i za koje se obrazuju.

Prvim Protokolom o saradnji, koji je realizovan od avgusta 2017. godine u Ministarstvu je bilo angažovano 200 studenata sa Fakulteta političkih nauka i Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i to u ustanovama socijalne zaštite, centrima za socijalni rad, Agenciji za mirno rešavanje radnih sporova, Upravi za bezbednost i zdravlje na radu, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Foto:Ilustracija