Potpisan memorandum za rekonstrukciju pruge Beograd–Zagreb

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je danas sa ministrom mora, prometa i infrastrukture Hrvatske Olegom Butkovićem Memorandum o saradnji na unapređenju železničkog saobraćaja.

Memorandum, koji predviđa zajedničku rekonstrukciju pruge Beograd–Zagreb potpisan je u Palati Srbija u prisustvu ministra za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranke Joksimović.

Dva ministra su na konferenciji za novinare, nakon potpisivanja pomenutog memoranduma, poručila da je realizacija projekta rekonstrukcije pruge Beograd–Zagreb veoma važna za povezivanje dveju zemalja i čitavog regiona.

Mihajlović je istakla da je potpisani memorandum prvi rezultat nedavne posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj, na poziv predsednika te zemlje Kolinde Grabar Kitarović.

Sada je za putovanje između Beograda i Zagreba vozom potrebno približno 7,5 časova, a naš plan je da to bude najviše do četiri časa, ukazala je ona.

Ideja je, kako je istakla, da pruga bude osposobljena za brzine od 160 kilometara na čas, pri čemu će se ove godine raditi na projektno-tehničkoj dokumentaciji.

Prema njenim rečima, naredne nedelje počeće tehnički razgovori za rekonstrukciju pruge, a o početku radova moglo bi da se priča u drugoj polovini 2019. godine.

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da će Srbija i Hrvatska zajedno aplicirati kod evropskih fondova za taj važan projekat.

Joksimović je naglasila da Hrvatska kao članica EU može da koristi kohezione fondove EU za razvoj regionalne infrastrukture, i podsetila na to da je pruga Beograd–Zagreb deo transevropske saobraćajne mreže i od velike je važnosti za povezivanje u regionu.

Butković je ocenio da je potpisani memorandum jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata u regionu.

On je istakao da je reč o rekonstrukciji postojećeg panevropskog Koridora 10, koji ne samo da povezuje dve zemlje, već i sve zemlje na pravcu Zapad–Istok, i dodao da je i samoj Hrvatskoj ta železnička veza veoma važna.

Pruga Beograd–Zagreb je duga 412 kilometara i rekonstrukcijom će putovanje vozom na toj relaciji biti smanjeno sa sadašnjih sedam i po na nešto više od tri časa.

Predsednici Srbije i Hrvatske Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović razgovarali su u februaru u Zagrebu o rekonstrukciji te pruge, nakon čega su resorna ministarstva dogovorila potpisivanje Memoranduma.

Taj dokument predviđa saradnju na modernizaciji železničke infrastrukture, olakšavanje postupaka na železničkim graničnim prelazima između dve države, kao i zajednički nastup prema EU fondovima i drugim međunarodnim institucijama u vezi sa modernizacijom pruge Beograd–Zagreb, na Koridoru 10.

Deo pruge kroz Srbiju dug je 116 kilometara i prema podacima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture planirana je rekonstrukcija oba koloseka na čitavoj deonici Golubinci–Šid, odnosno do granice sa Hrvatskom, kao i modernizacija dela od Rume do Šida.

Za rekonstrukciju pruge na teritoriji Srbije biće potrebno približno 250 miliona evra, a na teritoriji Hrvatske nešto više.

Izvor: Vlada Srbije

Foto:arhiva/Vlada Srbije

Ako ste propustili