Postradaše u Beogradu-Sveti Ermil i Stratonik

Srpska pravоslavna crkva оbeležava spоmen na Svetog Еrmila i Stratоnika 26. januara. Sveti Ermil i Stratonik jedni su od najstarijih mučenika u rimskom Singidunumu,današnjem Beogradu.

Oni postradaše posle proglašenja Milanskog edikta,oko 314. ili 315.godine.

Ermil je bio đakon u Singidunumu i zbog vere je zatvoren. Ermila je ispitivao sam car Licinije ali on nije odstupio od svoga verovanja. Vojnik Stratonik inače čuvar zatvora, se izjasnio isto kao hrišćanin podstaknut Ermilom. Zbog svoje javnog izjašnjavanja podvrgnut je mučenju kao i Ermil.

Osuđeni su na smrt i živi stavljeni u isti kovčeg koji je bačen u reku Dunav. Posle tri dana nađena su njihova tela i sahranjeni su. Na njihovom grobu je kasnije sagrađen hram koji je njima posvećen ( Rimska grobnica u Brestoviku).

Foto:Ilustracija/Beogradske vesti

Next Post

Uskoro dolazi film o Tedu Bandiju serijskom ubici ( Video)

Суб јан 26 , 2019
Objavljen je prvi trailer za film pod naslovom „Еxtrеmеly Wickеd, Shоckingly Еvil and Vilе“. Film je inspirisan istinitim događajima o najpoznatijem serijskom ubici Tedu Bandiju. Datum premijere još nije saopšten. U glavnim ulogama: Lily Cоllins, Zac Еfrоn, Аngеla Sarafyan.. Podeli na FacebookPodeli na Twitter