Poštar izgradio palatu od kamenčića – Palais Idéal

ferdinandchevalFerdinand Cheval bio je francuski poštar koji je proveo trideset tri godine svog života da bi izgradio palatu  Le Palais Ideal ( „Idealna Palata“) u Hauterives ,Francuska i to od kamenčića.

Cheval je počeo sa gradnom palate 1879 a sve je počelo kada se sapleo o kamenčić. Prema njegovoj priči počeo je i da sanja da je sagradio palatu od kamenčića ali nikome nije pričao o tome jer se plašio da će biti ismejan a onda se nekoliko godina kasnije i sapleo o kamenčić i stavio ga u džep. Počelo je sa kamenčićem u džepu a onda je počeo da skuplja kamenčiće i da polako gradi od njih palatu noći dok je tokom dana raznosio i dalje poštu.

Posle 33.godine gradnje izgradio je palatu koja je postala umetničko delo kome se divio i poznati slikar Pablo Pikaso. Preminuo je 19.avgusta 1924.godine nekoliko godina nakon što je završio gradnju i u njegovoj palati je i sahranjen. Ovo mesto danas poseti preko 100.000 ljudi.

Kruži legenda da kamen o koji se sapleo nikada nije stavio u građevinu već ga je držao skoro do kraja života u džepu.

 

Next Post

Hapšene 4 osobe zbog sumnje da oštetili kompaniju "Telekom Srbija"

Сре дец 14 , 2016
Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su pripadnici policije u Beogradu uhapsili četiri osobe zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršile krivična dela teška krađa i oštećenje javnih uređaja. U saopštenju se navodi da se osnovano sumnja da su C. Š. (1981), J. R. (1980), A. […]