Posmrtni ostaci Dimitrija Tucovića preneti u Aleju velikana

Posmrtni ostaci istaknutog teoretičara i vođe socijalističkog pokreta u Kraljevini Srbiji Dimitrija Tucovića preneti su danas, uz državne i vojne počasti, u Aleju velikana na Novom groblju, a u grobnicu su spušteni uz pesmu „Tamo daleko“.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin, koji je predvodio pomenutu državnu ceremoniju, rekao je da je Dimitrije Tucović svoje mesto u Aleji velikana zaslužio i svojim životom i svojom smrću.

Briljantan, hrabar, stvoren na ponos svojoj kući i narodu, stigao je da iza sebe ostavi predubok trag, koji možemo dugo da pratimo, rekao je Vulin.

Tucović je, kako je naveo, bio ispred svog i svakog vremena, a 102 godine su prošle od njegove smrti i to vreme nije dovoljno da Srbija prestane da sanja o tome da bude jedinstvena i sigurna, da pomiri svoje sinove i mrtve i žive.

Gradski menadžer Goran Vesić istakao je da je, na današnji dan, pre 102 godine, velikom pobedom srpske vojske završena Kolubarska bitka, pri čemu je u toj velikoj pobedi život dao poručnik Dimitrije Tucović, kao neko ko je smatrao, iako sam protiv rata, da je njegova obaveza da brani svoju otadžbinu.

Trebalo je toliko da Dimitriju Tucoviću odamo dostojno priznanje za ono što je uradio za našu zemlju i naše društvo, rekao je Vesić.

On je dodao da su posmrtni ostaci Dimitrija Tucovića sada sahranjeni među najvećim srpskim velikanima, pored Petra Kočića, Serdara Janka Vukotića, pored đenerala Miloša Vasića, pobednika sa Kajmakčalana.

Predsednik Udruženja Užičana u Beogradu i potomak Dimitrija Tucovića Miloš Tucović rekao je da je njegov predak težak i dug put prošao do Aleje velikana, da bi se ispravila nepravda i on bio gde zaslužuje.

Naš poručnik Dimitrije Tucović, komandir 1. voda, 1. čete 4. bataljona 1. puka Kneza Miloša Velikog Moravske divizije, njegova istorija samo u jednom delu ima šest tomova. Počev od kote 239 na Vračem brdu 1914. godine, selo Šušnjar 1914, vojno groblje u Lazarevcu1915, kripta crkve Svetog Dimitrija 1938, Trg Slavija 1949. i napokon, Aleja velikana 2016, podsetio je Tucović.

Organizator državne ceremonije prenosa posmrtnih ostataka Dimitrija Tucovića je Odbor Vlade Republike Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, u saradnji sa Gradom Beogradom i Udruženjem Užičana u Beogradu.

Dimitrije Tucović je rođen u selu Gostilje 13. maja 1881. godine, a poginuo je 20. novembra 1914. godine kao komandir Moravske divizije u borbi protiv austrougarske vojske u Kolubarskoj bici u Prvom svetskom ratu na zapadnom delu Vrače brda, u rejonu sela Ćelije, na desnoj obali reke Kolubare u okolini Lajkovca.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili