Posle 30.godina kupljeno osam višesistemskih lokomotiva

Akcionarsko društvo za železnički prevoz robe „Srbija kargo“ kupilo je osam višesistemskih lokomotiva kompanije „Simens AG Austrija“ za približno 32 miliona evra, što je prva nabavka te vrste vučnih vozila u poslednjih trideset godina.

Ugovor o kupovini novih lokomotiva potpisali su u Železničkom muzeju vršilac dužnosti generalnog direktora Dušan Garibović i predstavnici kompanije „Simens“ – tehnički direktor Grupacije Mobiliti Karl Štraser i komercijalni direktor te grupacije Georg Novak Gelter.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, koja je prisustvovala potpisivanju ugovora, rekla je da je to prva nabavka najmodernijih lokomotiva posle više od 30 godina, koja će Srbiji omogućiti lidersku poziciju u regionu.

Mihajlović je navela da su sredstva obezbeđena iz kredita EBRD-a, a nove višesistemske lokomotive biće isporučene do kraja marta 2019. godine.

Srbija će biti jedina zemlja u regionu koja će imati ovako moderne višesistemske lokomotive, istakla je ona, uz ocenu da time naša zemlja stiče prednost i u Transportnoj zajednici, koja je osnovana pre nekoliko meseci i čije je sedište u Beogradu.

Mihajlović je ujedno podsetila na to da je visina investicija u železnicama približno pet milijardi evra, da je oko 300 kilometara pruga rehabilitovano, a trenutno se radi na oko 100 kilometara, dok do kraja maja počinju radovi na još oko 300 kilometara pruga.

Stižu bolji dani za železnice, poručila je ona i izrazila očekivanje da će 86 mladih mašinovođa koje je „Srbija kargo“ primila prošle godine imati prliku da upravljaju novim lokomotivama.

„Srbija kargo“, kako je dodala, ne dobija subvencije Vlade Srbije, pri čemu je Srbija na dobrom geografskom položaju i zato je važno da razvijamo i naše pruge, ali i preduzeća železnice.

Garibović je rekao da je potpisivanje tog ugovora značajan događaj koji srpska železnica čeka godinama, te da će nove višesistemske lokomotive učvrstiti lidersku poziciju Srbije u regionu, uz poruku da se neće na tome stati i da je cilj optimalnih 3.000 vagona i 80 elektro i dizel lokomotiva.

On je najavio da će u narednih četiri do pet godina „Srbija kargo“ iz sopstvenih izvora uložiti više od 50 miliona evra za remont dizel i elektro lokomotiva, koje će saobraćati po rekonstruisanim i modernizovanim prugama.

Srpska železnica je bila, jeste i biće deo evropske železnice, a nabavka novih višesistemskih lokomotiva omogućiće joj da bude na mapi železnica Evrope, istakao je Garibović.

Generalni direktor „Simensa“ Udo Ajhlinger rekao je da je ugovor sa „Srbija kargo“ veoma važan za tu kompaniju i prekretnica za naredne poslove koji se planiraju u Srbiji, uključujući i posao planiran u Kragujevcu.

Sa novim lokomotivama moći ćete da prevozite prugama od Soluna do Evrope, rekao je Ajhlinger i dodao da je njegova želja da prisustvuje isporuci novih višesistemskih lokomotiva Srbiji.

Multisistemske vektron lokomotive ispunjavaju evropske standarde po pitanju ekologije, buke, uštede energije i vrlo su prilagodljive.

Opremljene su nacionalnim sistemima za kontrolu vozova, a imaće i evropski sistem za tu kontrolu, a biće proizvedene u fabrici kompanije „Simens“ u Minhenu.

Predstavnici kompanije „Simens“ danas su pre potpisivanja ugovora obišli postavku Železničkog muzeja.

Izvor: Vlada Srbije

Foto:Ilustracija/pixabay

Ako ste propustili