Poreske olakšice za početnike u poslovanju od naredne godine

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujоvić pоdržaо je danas predlоg NАLЕD-a da pоčetnici u pоslоvanju najmanje gоdinu dana budu оslоbоđeni plaćanja pоreskih оbaveza, štо bi im pоslalо snažnu pоruku pоdrške i оtvоrilо vrata za rad u legalnim tоkоvima.

Vujović je na sednici Stručne grupe za suzbijanje sive ekonomije Vlade Srbije, na kojoj je resornim institucijama predstavljena NALED-ova analiza poreskog i neporeskog opterećenja početnika u poslovanju, istakao da je potrebno što pre formirati radnu grupu za pripremu regulative kako bi ova mera zaživela 2018. godine.

Podržavam inicijativu jer je veoma važno da povećamo šanse da se više mladih ohrabri i odluči da pokrene biznis, ponovio je on i dodao da poresko oslobođenje ne bi predstavljalo veliki trošak za budžet.

Ministar je naglasio da je posebno važno da meru prate i propisi koji će neutralisati mogućnost da početnike u poslovanju nakon poreskog oslobođenja dočeka povećanje nameta na lokalu.

Predsedavajući Savezu za fer konkurenciju NALED-a Goran Pitić podsetio je na to da je uvođenje podsticaja jedna od ključnih mera Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije, uz ocenu da bi to imalo niz pozitivnih efekata, među kojima je najvažnija briga o mladima.

On je ocenio da bi olakšavanje poslovanja u digitalnom svetu dodatno podstaklo preduzetništvo, otvorilo nove izvore finansiranja i omogućilo Srbiji da preskoči nekoliko koraka u razvoju.

Učesnici skupa su postigli saglasnost o tome da je podrška razvoju preduzetništva urgentna jer je, prema podacima Agencije za privredne registre, u poslednjih deset godina za gotovo trećinu opao prosečan broj novoosnovanih preduzetničkih radnji, sa 45.500 na 33.000 godišnje.

Predlog NALED-a podrazumeva uvođenje poreskog oslobođenja za mlade koji su u poslednjih šest meseci završili fakultet ili srednju školu i sva lica koja su duže od šest meseci na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ).

Analiza procenjuje da bi podsticaj u prvoj godini koristilo najmanje 8.000 lica, potencijalni troškovi ne bi bili veći od 1,9 milijardi dinara, što je osam puta manje nego što država usmerava za podsticaje, a mera ne bi zahtevala dodatna izdvajanja iz budžeta.

Izvor: Vlada Srbije

Next Post

Nemačka spremna da podrži Vladu Srbije

Пон окт 23 , 2017
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ocenila je danas, u razgovoru sa državnim ministrom u Saveznom ministarstvu spoljnih poslova SR Nemačke Marijom Bemer, da je Srbija ozbiljno posvećena pitanjima vladavine prava i borbe protiv korupcije, ali i temama kao što su reforma obrazovanja, digitalizacija i podrška IT kompanijama. Brnabić je […]