Popisano 1,4 miliona bespravno sagrađenih objekata

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović saopštila je danas, predstavljajući rezultate popisa bespravno izgrađenih objekata, da u Srbiji ima više od 2,2 miliona nelegalnih objekata, od čega je do sada popisano gotovo 1,4 miliona.

Mihajlović je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije precizirala da je do sada ukupno popisano 1.353.463 bespravnih objekata, a samo u januaru ove godine 509.932 objekta.

Imamo 2,2 miliona nelegalnih objekata, što je gotovo za milion više nego što smo imali procenu prošle godine, a prvi put posle 40 godina imaćemo konačnu bazu o tome gde je šta izgrađeno, rekla je ona.

Prema njenim rečima, popis je završilo 100 lokalnih samouprava, a ostalo je da još oko 50 gradova i opština to privedu kraju u narednih sedam dana.

Kada bude sve ozakonjeno, kako je dodala, od poreza na imovinu godišnje će se ostvarivati prihod od 100 miliona evra.

Mihajlović je istakla da je do sada doneto približno 45.000 rešenja o ozakonjenju, a od taksi za to dobijeno je 1,2 milijarde dinara, od čega je 70 odsto išlo lokalnim samoupravama, a ostalo državi.

Prihod od taksi će iznositi još najmanje 15 milijardi dinara ili više od 100 miliona evra. To je novac za nove deonice autoputa, škole, kanalizacije, obdaništa i slično, poručila je ona.

Prema njenim rečima, nakon kontrole timova Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture broj popisanih objekata povećan je za približno 165 odsto.

Mihajlović je navela da su najbolji primeri gradova i opština u obavljanju popisa Čačak, Leskovac, Niš, Vrnjačka Banja i Krupanj, a taj postupak moraju da ubrzaju Subotica, Kanjiža i Smederevska Palanka.

Predstavljanju rezultata popisa nelegalnih objekata prisustvovali su gradonačelnici i predsednici opština iz lokalnih samouprava koje su najefikasnije sprovele popis, kao i pravnici i arhitekte, angažovani radi bržeg sprovođenja Zakona o ozakonjenju objekata, koji su bili najuspešniji u popisivanju bespravne gradnje.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili