Policija po prvi put u Srbiji zaplenili kanabisove kolačiće

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da su pripadnici Uprave kriminalističke policije u Beogradu – Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, otkrili ilegalnu laboratoriju za uzgajanje genetski modifikovane marihuane u veštačkim uslovima i po prvi put u Srbiji zaplenili kanabisove kolačiće.

U saopštenju se navodi da je policija, u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, uhapsila članove organizovane kriminalne grupe M. B. (1970), M. V. (1987), I. S. (1988), Z. V. (1961) i M. B. I., kod kojih je pronašla kilogram i po marihuane i 16 kolača kanabisa.

Oni su uhapšeni zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Osumnjičeni se terete da su u dužem vremenskom periodu, u veštačkim uslovima, uzgajali genetski modifikovanu marihuanu „skank“, od koje su posebnim hemijskim metodama pravili takozvane „kolačiće“, a drogu distribuirali na teritoriji Beograda.

Kako se sumnja, iz dela kanabisa koji nije plasiran na tržištu, osumnjičeni su cedili kanabisovo ulje, koje su potom koristili kao jedan od sastojaka za proizvodnju kanabisovih kolača, a njih su prodavali korisnicima po ceni od 15 do 20 evra po komadu.

Do sada, u Srbiji nisu zabeležene zaplene kanabisovih kolača, koji se po izgledu ne razlikuju od običnih kolača – biskvita koji se prodaju u prehrambenoj industriji.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, u zakonskom roku, uz krivične prijave, biti privedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal, ističe se u saopštenju.

Foto:MUP

Ako ste propustili