Trend

Pokrenut novi sistem e-vakcina za praćenje imunizacije

U Srbiji je pokrenut novi sistem e-vakcina koji će pratiti kretanje vakcine od ulasku u zemlju, skladištenja do njene upotrebe. U sistem će biti smešteni i podaci o svakom građaninu koji se vakcinisao kako ne bi bilo zloupotrebe.

U sistem su uključeni Agencija za lekove i medicinska sredstva, centralni magacini za skladištenje vakcina, Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, regionalni magacini, instituti i zavodi za javno zdravlje, lokalni magacini i domovi zdravlja, saopštio je direktor Kancelarije za IT i eUpravu Vlade Republike Srbije Mihailo Jovanović.

Građani će vakcine dobijati po prioritetu koji je odredio Institut “Batut” – najpre stariji od 75 godina, zatim građani od 65 do 74, a onda i ostale kategorije – prosveta, vojska, policija, zaposleni u javnoj upravi i drugi.

Građani će putem imejla i SMS-a dobiti informaciju kada da dođu na vakcinaciju i u kojoj zdravstvenoj ustanovi.

Svaki građanin će biti evidentiran kada je primio vakcinu, kada je vreme da dobije drugu dozu, kojom vakcinom, kako bi na kraju dobio potvrdu o vakcinaciji, rekao je direktor Kancelarije za IT i eUpravu Vlade Republike Srbije Mihailo Jovanović.

Potvrda se dobija i putem imejla, a ukoliko neko izgubi potvrdu o vakcinaciji moguće je da je traži ponovo od eUuprave, naveo je on i dodao da ta potvrda sadrži QR kod kako bi se sprečila bilo kakva zloupotreba izdavanja “lažnih potvrda”.