Pojačane patrole saobraćajne policije u blizini svih škola

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović uputio je, povodom sutrašnjeg početka nove školske godine, apel svim učesnicima u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise kako bi sačuvali živote mališana.

Stefanović je, prilikom posete Osnovnoj školi „Nikola Tesla“ u opštini Rakovica, rekao da je zadatak MUP-a da nijedno dete ne strada u saobraćaju.

On je naveo da je cilj ove posete da se pre svega upozore vozači, roditelji i svi ostali učesnici u saobraćaju na to da sutra počinje školska godina i da se mora obratiti posebna pažnja na mališane koji prvi put polaze u školu, ali i na sve ostale đake.

Prema njegovim rečima, roditelji treba da posebno vode računa o vezivanju sigurnosnih pojaseva, korišćenju sigurnosnih sedišta i poštovanju pravila o ograničenju brzine, koja je, kako je podsetio, u blizini škola 30 kilometara na sat.

Stefanović je, ukazavši na to da je zadatak policije da osigura bezbednost dece i zaposlenih u školama, naveo da će u narednih mesec dana u blizini svih škola u Srbiji biti pojačane patrole saobraćajne i policije opšte nadležnosti.

On je podsetio na to da od ove školske godine, na inicijativu MUP-a, počinje projekat „Osnovi bezbednosti dece“, u okviru kojeg će policijski službenici učenike četvrtog i šestog razreda podučiti kako da se ispravno ponašaju u slučajevima vanrednih situacija.

Takođe, kako je dodao, đaci će biti upoznati sa tim kako da se bezbedno ponašaju u saobraćaju, ali biće im ukazano i na bezbednosne rizike i pretnje od narko-trafikinga i nasilja na internetu.

Stefanović je istakao da, pored edukativnog i preventivnog karaktera, ovaj projekat treba da približi rad policije đacima, kako bi oni policajce doživljavali kao nekog ko brine o njihovoj bezbednosti.

On je istovremeno izrazio zahvalnost Agenciji za bezbednost saobraćaja, ali i drugim partnerima koji zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova kroz različite projekte učestvuju u osnaživanju svesti kod ljudi o važnosti bezbednosti u saobraćaju.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili