Podrška Turske projektu auto-puta Beograd–Sarajevo

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je danas, u okviru posete predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji, dva dokumenta čiji je cilj unapređenje saradnje u oblasti saobraćaja i infrastrukture, kao i urbanizma.

Mihajlović je sa ministrom saobraćaja, pomorstva i komunikacija Turske Ahmetom Arslanom potpisala Pismo o namerama za jačanje i proširenje saradnje u oblasti saobraćaja i infrastrukture, kojim se Turska i zvanično uključuje u realizaciju projekta auto-puta Beograd–Sarajevo.

Potpisivanje pisma o namerama, kako je istakla, znači da Turska podržava ovaj projekat, da ćemo zajedno definisati naredne korake i moći da brže krenemo u njegovu realizaciju.

Prema njenim rečima, izgradnjom Koridora 11, deonice od Požege do Preljine, čija je dužina 31 kilometar, koji ćemo raditi sa kineskim partnerima, Srbija će već završiti deo trase budućeg auto-puta, nakon čega preostaje još 60 kilometara auto-puta od Požege do granice, preko Užica.

Mihajlović je podsetila na to da su za tu deonicu, čija se vrednost procenjuje na 830 miliona evra, od dokumentacije urađeni prethodna studija opravdanosti i generalni projekat, sledeći korak je izrada studije izvodljivosti, a zatim i glavnog projekta, nakon čega slede razgovori o finansiranju radova.

Ona je drugi dokument – Sporazum o saradnji u oblasti urbanizma, potpisala sa ministrom zaštite životne sredine i urbanizma Turske Mehmetom Ozhasekijem.

Prema njenoj oceni, sporazum je značajan kao podrška brojnim reformama koje već sprovodimo, kao što su e-katastar i e-prostor, pripreme novog zakona o građevinskim proizvodima i unapređenje rada građevinske inspekcije.

Sporazumom je predviđena saradnja dveju zemalja u oblasti urbanizma i stanovanja, građevinske inspekcije, građevinskih proizvoda, energetske efikasnosti, regulative u oblasti izvođenja radova i unapređenja rada katastra.

Takođe, dokument se odnosi i na saradnju u oblasti prostornog planiranja, komunalne infrastrukture i razvoja geografskog informacionog sistema.

Saradnja će biti realizovana kroz organizaciju obuka, posete eksperata, razmenu iskustava i pripremu projekata.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili