Podrška Švajcarske dualnom obrazovanju u Srbiji

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević i ministar privrede, obrazovanja i istraživanja Švajcarske Johan Šnajder Aman ukazali su u Bernu na važnost naučne saradnje dveju zemalja, koja je na visokom nivou.

Sagovornici su na jučerašnjem sastanku izrazili zadovoljstvo dosadašnjim odnosima, i konstatovali da je dualno obrazovanje model koji učenike čini zapošljivim odmah po završetku školovanja.

Šarčević je, predstavljajući Nacionalni model dualnog i preduzetničkog obrazovanja i Zakon o dualnom o obrazovanju, objasnio da je švajcarski sistem bio jedna od polaznih osnova u formulisanju modela dualnog obrazovanja prilagođenog privredi i uslovima Srbije.

Na sastanku je ukazano na program „Naučna saradnja između istočne Evrope i Švajcarske“, u okviru koga su od 2009. do 2016. godine Švajcarska nacionalna fonadacija za nauku i Agencija za razvoj i saradnju finansirali više od 85 naučnih projekata.

Ministar se prvog dana posete Švajcarskoj sastao i sa državnim sekretarom za obrazovanje, istraživanje i inovacije Maurom Del Ambrođom i direktorom švajcarske Agencije za razvoj i saradnju Manuelom Zagerom.

U narednom periodu pomenuta agencija će uložiti sredstava u razvoj metodologije za praćenje i evaluaciju dualnog obrazovanja u Srbiji, kao i promociju ovog vida obrazovanja.

Šarčević je u razgovoru sa Zagerom iskazao zahvalio na podršci, kako finansijskoj tako i mentorskoj, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Foto/izvor: mpn.gov.rs

Ako ste propustili