Podrška opštinama u zaštiti životne sredine

Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan poručio je da će to ministarstvo pružiti punu podršku lokalnim samoupravama u rešavanju ključnih pitanja u oblasti zaštite životne sredine.

Trivan je juče, na konstitutivnoj sednici Odbora za životnu sredinu i vanredne situacije Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) u Gadžinom Hanu, istakao da je SKGO jedna od organizacija koje se najozbiljnije bave zaštitom životne sredine.

On je naglasio da će se zato Ministarstvo angažovati na jačanju saradnje i razmene iskustava i znanja u rešavanju problema životne sredine širom zemlje.

Srbija je gotovo potpuno zapuštena zemlja u ekološkom smislu i potrebno je izuzetno zajedničko zalaganje da se dostignu savremeni standardi zaštite životne sredine koji odlikuju razvijene zemlje Evrope, istakao je ministar.

On je naglasio da je za projekte u tom segmentu, koji će pomoći Srbiji u pridruživanju zemljama evropske zajednice, u ovom trenutku najpotrebnija projektno-tehnička dokumentacija, koju ima mali broj opština, a preduslov je za dobijanje investicija iz evropskih fondova.

Ministarstvo će pružiti pomoć lokalnim samoupravama u izradi projektno-tehničke dokumentacije, ali i u jačanju privatno-javnog partnerstva, kako bi se stvorili osnovni preduslovi za rešavanje ključnih ekoloških problema u Srbiji, objasnio je Trivan.

Na sednici su, pored izbornih aktivnosti i razmatranja postignutog u prethodnom periodu, utvrđene aktivnosti Odbora u narednom periodu, pri čemu je ukazano na pravce delovanja u ovim oblastima lokalnih samouprava širom Srbije.

Među planiranim aktivnostima SKGO istaknuti su jačanje međusobne saradnje i zajednički projekti opština, osnivanje zelenih saveta na lokalnom nivou i uključivanje zajednice lokalnih samouprava u borbu protiv klimatskih promena.

Odbor za životnu sredinu i vanredne situacije SKGO čini 21 predstavnik gradova, opština i gradskih opština u Srbiji, i svojim delovanjem pokriva dve oblasti – zaštita životne sredine i delovanje u vanrednim situacijama,saopštavaju iz tog ministarstva.

Foto:Ilustracija

Ako ste propustili