Podrška nameri Srba na Kosmetu da formiraju ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Marko Đurić izjavio je danas da Srbija podržava zaključke Srba sa Kosova i Metohije i njihovu nameru da započnu formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), koje je njihovo pravo po Briselskom sporazumu.

Đurić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da očekuje da umesto pretnji ratom, koje ne mogu da donesu ništa dobro, predstavnici Prištine omoguće Srbima da u naredne tri nedelje počnu da rade na formiranju i izradi statuta ZSO.

Srbija je opredeljena za mir i zato podržavamo zaključke Srba sa Kosmeta i njihovu nameru da započnu formiranje ZSO, koje je njihovo pravo po Briselskom sporazumu, domaćem i međunarodnom pravu, istakao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

On je poručio pojedinim prištinskim ministrima, koji srpskim predstavnicima na Kosmetu prete hapšenjem ukoliko dođe do formiranja ZSO, da prvo treba da uhapse sebe jer pet godina ne sprovode Briselski sporazum.

Razgovori koje je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i međunarodnim zvaničnicima ohrabrenje su za Srbe na Kosmetu, jer je jasno da se Srbija bori i da nije sama u nastojanjima da očuva mir i ukaže na poštovanje sporazuma, dodao je Đurić.

Prema njegovim rečima, Srbija podržava uspostavljanje Zajednice srpskih opština onakve kakva je predviđena Briselskim sporazumom, a ne onako kako je zamišljaju pojedini albanski mediji ili političari pominjući odluke Ustavnog suda.

Jedina moguća forma je onako kako je predviđeno Briselskim sporazumom. Oni su odlukom Ustavnog suda poništili 22 od 23 tačke principa o uspostavljanju zajednice i takvo formiranje neće biti moguće, naglasio je Đurić.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je podvukao da deli mišljenje predsednika Vučića da politički predstavnici Albanaca nisu ozbiljni u nameri o uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

Takođe, cela Srbija je u ponedeljak mogla da vidi kakvu pretnju za državu predstavlja formiranje vojske Kosova, rekao je on i poručio Srbima na Kosmetu da ne prihvate da učestvuju u takvoj ilegalno-oružanoj formaciji.

Prema njegovim rečima, vojska Kosova bi imala samo jedinu funkciju – da se bori protiv Srba na Kosmetu, njihovih interesa i države Srbije.

Đurić je, komentarišući interesovanje KFOR-a za nadletanje aviona Vojske Srbije nad Preševom, objasnio da je reč o redovnoj vojnoj aktivnosti, koja je najavljena pre više od godinu dana.

KFOR kaže da vrši očekivane provere, ali nisam primetio da su obavljali takve provere kada su stotine maskiranih i do zuba naoružanih, za mene terorista, upali u ponedeljak u severnu Kosovsku Mitrovicu. Nisam tada video ni KFOR, ni očekivane provere, napomenuo je on.

Đurić je rekao da su avioni Vojske Srbije leteli iznad Preševa kao što su leteli iznad Ćuprije ili bilo kog drugog grada u Srbiji, kao i da će sa takvim aktivnostima nastaviti i dalje.

Izvor: Vlada Srbije

Foto:arhiva / Vlada Srbije

Ako ste propustili