Početak gradnje vrtića u Srebrenici

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović prisustvovala je danas početku gradnje vrtića u Srebrenici, koja se finansira donacijom Srbije.

Mihajlović je tom prilikom najavila da će ovaj objekat biti završen u septembru, i da će moći da primi 150 mališana.

Ona je kamen temeljac položila zajedno sa načelnikom opštine Srebrenica Mladenom Grujičićem i rezidentnim koordinatorom UN u BiH i rezidentnim predstavnikom UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu.

Deca su najvažniji resurs svake države, grada i mesta. Deca Srebrenice su danas najvažniji resurs same Srebrenice. Zajedno smo postavili kamen temeljac, koji treba da bude temelj ne samo ovog obdaništa, već i naše buduće saradnje, poručila je Mihajlović.

Danas je počela i rekonstrukcija regionalnog puta R-453 u Srebrenici, koja se takođe finansira donacijom Vlade Srbije.

Mihajlović je podsetila na to da je Vlada Srbije 11. novembra 2015. godine donela Zaključak o finansijskoj pomoći opštini Srebrenica u ukupnoj vrednosti od pet miliona evra.

Prema njenim rečima, od toga je dva miliona evra uplaćeno kao direktna budžetska pomoć, dok je tri miliona evra predviđeno za zajedničke infrastrukturne projekte u toj opštini.

Radimo i rekonstrukciju glavnog puta u Srebrenici, ali naš najvažniji zadatak jeste da stvorimo nova radna mesta, odnosno industrijske pogone kako bismo svu tu našu decu zadržali ovde, navela je ona.

Infrastruktura koju gradimo su uslovi, a nova radna mesta ono što je budućnost. Zato se svečano obavezujemo da ćemo zajedno da radimo, poručila je Mihajlović.

Vrednost gradnje vrtića iznosi nešto više od 804.00 evra, a izvođač radova, čiji je rok za završetak 15. septembar, jeste „Keso promet“ iz Zvornika, a objekat će imati površinu 1.711 metara kvadratnih.

Mihajlović je rekla da je projekat za glavni put u Srebrenici uradio Saobraćajni institut CIP iz Beograda i da je plan da ti radovi, u dužini od 2,82 kilometra i vrednosti od 688.976 evra, čiji je izvođač „Zvornik putevi“ a. d, budu okončani do 30. septembra.

Očekujemo da se izvođači pridržavaju rokova, a mi smo ispunili naše obećanje da ćemo u aprilu postaviti kamen temeljac za izgradnju vrtića, naglasila je ona.

Grujičić je, ocenjujući da su ti projekti veoma važni za razvoj Srebrenice, iskazao zahvalnost Vladi Srbije na pomoći, uz napomenu da postoji podrška međunarodne zajednice za politiku ekonomskog prosperiteta Srebrenice.

Svi su iskazali zadovoljstvo zbog ovakve saradnje između Srba, Bošnjaka i svih koji žive u Srebrenici, a ovaj objekat će pokazati da nama treba i zajedništvo, suživot, mir i poštovanje. A ova deca, bošnjačka i srpska, zajedno će ići u obdanište i školu i to će nastaviti i u budućnosti, poručio je on.

Načelnik opštine Srebrenica je izneo očekivanje da će se u narednom periodu nastaviti sa sličnim projektima, kao što su sanacija sportskog terena, lokalnih puteva, elektrifikacije, formiranje nacionalnog parka u saradnji sa Srbijom i drugima koji žele da pomognu kako bi se Srebrenici povratio sjaj koji je imala pre rata.

Ostali projekti koji su predviđeni donacijom Vlade Srbije su i gradnja mosta na Perućcu, proizvodne hale u industrijskoj zoni u Potočarima, pešačke staze od sela Soločuša do Srebrenice (dva kilometra) i rekonstrukcija objekta u Skelanima za industrijsku-proizvodnu delatnost (240 metara kvadratnih).

Sinanoglu je iskazala zadovoljstvo time što je prisustvovala polaganju kamena temeljca za vrtić, odnosno za budućnost Srebrenice, ističući da će tu deca različitih nacionalnosti odrastati zajedno.

Ona je naglasila da je veoma srećna zbog toga što Vlada Srbije finansira ovakve projekte, ali i projekte za puteve, industrijske objekte, mostove i slično, i potvrdila da UNDP podržava takvu saradnju.

Predstavnici izvođača radova i UNDP-a potpisali su prethodno Ugovor o izgradnji vrtića i rekonstrukciji glavne saobraćajnice u Srebrenici, u prisustvu potpredsednika Vlade Srbije.

Mihajlović je nakon potpisivanja ovog dokumenta u Kulturnom centru Srebrenica održala sastanak sa Grujičićem i Sinanoglu, pri čemu je danas najavila da će u narednih godinu dana biti obnovljeno 11 mostova koji spajaju Srbiju i BiH, kao i da će na jesen biti otvoren novi most na Drini između Ljubovije i Bratunca.

Srbija već duže vreme radi na regionalnom povezivanju, a stabilnost čitavog regiona treba da bude prioritet svih nas, istakla je ona, dodajući da Vlada Srbije nastoji da sa svim okolnim državama uradi sve što je moguće na tom infrastrukturnom povezivanju.

Most Ljubovija–Bratunac treba da bude potpuno gotov na jesen, a povezivanje dve obale biće završeno krajem aprila ili početkom maja, ukazala je Mihajlović i najavila nastavak rada na potrebnoj infrastrukturi.

Most, sa pristupnim saobraćajnicama i zajedničkim graničnim prelazom, kako je navela, biće otvoren u trećem ili četvrtom kvartalu ove godine.

Ima još 11 starih mostova, koji su napravljeni pre 20, 30 ili 40 godina, koje zajednički obnavljamo sa BiH i u narednih godinu dana taj posao mora da se privede kraju, poručila je Mihajlović.

Izvor/foto: Vlada Srbije

Ako ste propustili