Počeli pregovori za izgradnju obilaznice oko Beograda

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović započela je danas zvanične pregovore sa predstavnicima kineske kompanije „Sinohidro“ i azerbejdžanske kompanije „Azvirt“, koje su zainteresovane da zajedno učestvuju u izgradnji obilaznice oko Beograda.

U prisustvu ambasadora Kine Li Mančanga i ambasadora Azerbejdžana Eldara Hasanova, postignut je dogovor o tome da Vlada Srbije i predstavnici dve kompanije u narednom periodu potpišu memorandum o zajedničkoj realizaciji ovog važnog projekta, koji bi se mogao proširiti i na druge kapitalne projekte u Srbiji ukoliko postoji interesovanje za to.

Mihajlović je, istakavši da Vlada Srbije stoji iza ovog projekta, izrazila nadu da će se kroz kvalitetne pregovore doći do modela koji će zadovoljiti interese sve tri strane.

Ona je navela da je Vlada Srbije, na njenu inicijativu, juče formirala Radnu grupu za realizaciju projekta „Obilaznice oko Beograda“ i drugih kapitalnih projekata iz oblasti putne privrede, i poručila da premijer podržava početak pregovora za izgradnju obilaznice.

Ambasador Mančang je izrazio zadovoljstvo početkom razgovora o projektu, prenevši spremnost kineske kompanije za različite modele finansiranja obilaznice, a o kojima će se tek razgovarati.

Ambasador Hasanov je preneo zahvalnost na operativnosti Vlade Srbije i spremnosti da odmah započne konkretne korake kako bi se što pre došlo do dogovora, a potom i realizacije projekta.

Završavamo projekat na Koridoru 11, uz odlično iskustvo u dosadašnjoj saradnji, zbog čega sam uveren u njen uspešan nastavak, rekao je on.

Na današnjem sastanku je postignut dogovor o tome da se ova radna grupa sastaje svake nedelje, a ukoliko je to potrebno i svaki dan.

Radnoj grupi će predsedavati Mihajlović, a njen zamenik biće državni sekretar u tom ministarstvu Miodrag Poledica.

Članovi te radne grupe biće i šef kabineta predsednika Vlade Ivica Kojić, državni sekretar Ministarstva finansija Nenad Mijailović, direktor Uprave za javni dug Branko Drčelić, savetnik u Odeljenju za upravljanje projektima finansiranim iz fondova EU u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Ivan Ilić, kao i posebni savetnici potpredsednika Vlade Ljubomir Aksentijević, Rade Obradović i Nikola Milivojević.

Prvi radovi na obilaznici oko Beograda počeli su 1990. godine. Kada se završi, ova saobraćajnica će biti dužine približno 46 kilometara, sa četiri trake i još dve zaustavne trake, a imaće četiri tunela i 41 most, navodi se u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Izvor/foto:Vlada Srbije

Ako ste propustili