Počele pripreme za vađenje potonule flote iz Drugog svetskog rata

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije saopštilo je da su juče u Prahovu počele pripreme za početak realizacije projekta vađenja potonule flote iz Drugog svetskog rata.

Pomenuti projekat inicirala je potpredsednik Vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, a u narednom periodu očekuje se dolazak nemačkih ronilaca koji će raditi na podvodnom snimanju brodova.

Procenjena vrednost projekta, koji realizuje resorno ministarstvo u saradnji sa Vladom Nemačke i Programom za razvoj UN (UNDP), iznosi 20 miliona evra, a podrazumeva vađenje između 14 i 23 potopljena broda koja utiču na bezbednost plovidbe na sektoru Dunava nizvodno od HE “Đerdap 2”.

Pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Veljko Kovačević juče je zajedno sa predstavnicima Ministarstva odbrane Nemačke i UNDP-a obišao lokacije na kojima se nalaze potopljeni brodovi u Prahovu.

On je tom prilikom istakao da je pomenuti projekat važan ne samo za Srbiju, već i za sve podunavske zemlje, kao i da je Ministarstvo već počelo sa pripremnim radnjama.

Prema njegovim rečima, cilj projekta jeste da do 2020. godine potopljeni brodovi koji ugrožavaju bezbednost plovidbe budu izvučeni iz korita reke, kako bi se povećala plovnost Dunavom i omogućila nesmetana plovidba u ovom sektoru.

Ministarstvo odbrane Nemačke će, nakon povratka delegacije u tu zemlju, utvrditi tačan termin dolaska specijalizovanog tima ronilaca u Srbiju, koji će izvršiti prvo od nekoliko planiranih podvodnih snimanja potopljenih brodova, objasnio je Kovačević.

U narednih godinu dana, kako je dodao, u saradnji sa nemačkim roniocima radiće se na ispitivanju prisustva neeksplodiranih ubojnih sredstava, što je preduslov za bezbedno vađenje flote iz Dunava.

Na bazi ovih snimanja biće ažurirana tehnička i tenderska dokumentacija, sa kojom će Ministarstvo aplicirati za finansiranje projekta iz pretpristupnih fondova Evropske unije, precizirao je pomoćnik ministra.

On je ukazao na to da planirana ulaganja u razvoj rečnog transporta i zaštitu prirodnih karakteristika Dunava iznose ukupno 66,5 miliona evra i realizuju se uz pomoć Evropske unije.

Realizacija projekata omogućiće rast obima rečnog transporta, kao i povećanje investicija u podunavskim opštinama, zaključio je Kovačević.

Foto:Ilustracija/pixabay

Ako ste propustili