Pisma glumice Grete Garbo otkrile njen usamljen život

Pisma Grete Garbo otkrile su da je živela usamljeničkim životom i ako je bila jedna od najvećih holivudskih zvezda 1930.-tih godina. Ukupno 36 pisama poznate švedske glumice napisanih između 1930-ih i 1940-im naći će se na prodaji u Sothebi’s u Londonu 12. decembra.

Greta Garbo je važila za osobu koja je držala distancu sa medijima.

U nekoliko pisama pisala je bliskom prijatelju tokom ratnog perioda 1940 i 1945.godine o svojoj depresiji i kako bi želela da zameni život na Becerli Hilsu za švedsku pririodu.

„Poslednji dani ovde su sivi i puno razmišljam o Tistadu“, napisala je ona, dodavši: „O letima tamo kada pada kiša i ta čudesna melanholija koja nas obnavlja.“

Ona je odbila intervjue, autograme, premijere i fanove pošte tokom svog života na Beverli Hilsu.Nakon penzionisanja dok je još bila u tridesetim godinama, preselila se u Njujork i živela sama u stanu u Manhattanu. Nikada se nije udala ili imala decu.

Ostao je i danas upamćen jedan od najkraćih interviju u istoriji kada je novinar počeo sa Gretom intervju rečima:

„Znate, pitam se…“

Garbo je odsečno odgovorila:

„A zašto se pitate?“- ustala je i otišla.

Rođena u Stokholmu 1905. godine kao Greta Lovisa Gustafsson-Garbo je odrasla u siromaštvu. Radila je kao prodavačica i dizajner šešira, da bi je isti poslodavac, uočivši njenu privlačnost, unapredio u manekenku. Ubrzo je dobila ponudu da glumi u reklami za žensku odeću. Godine 1925. dobila je svoju prvu glavnu ulogu u filmu Ulica bez radosti a nakon ovog filma odlazi u Ameriku gde joj vrata otvara MGM. Prvi Holivuski film joj je „Bujica“ koji je dočekan od strane kritike i publike oduševljeno ali ne toliko filmom koliko Gretom.  Nakon ovog filma uloge su se ređale koje su joj donele slavu njenim jedinstvenim odigranim ulogama u filmovima poput: Ninočka,Mata Hari,Ana Karenjina,Dama sa kamelijama… Glumila je u 27 filmova ali mnogi pominju 28 jer je u jednom bila stilista ali ne i glumica.

Mnoge veze su joj se pripisivale sa poznatim glumcima ali koliko su one bile prave veze to se nemože znati jer je svoj život držala za sebe.

Zna se da je Hitler voleo da gleda filmove u kojima je Greta.

Poznate rečenice Grete Garbo:

„Moja životna priča su sporedni ulazi, bočna vrata, tajni liftovi i drugi načini za ulazak i izlazak, kako me ljudi ne bi uznemiravali“

„Svako od nas živi svoj život samo jednom. Ako si iskren, i to ti je dovoljno.

„Život bi bio tako divan kad bismo samo znali šta ćemo sa njim.“

„Nije vam potreban brak da biste imali dobrog prijatelja sa kojim ćete živeti.“

Jedan mladić je prepoznao na ulici i upitao:

„Da li ste Vi Greta Garbo?“,

odgovorila je: „Bila sam Greta Garbo.

Preminula je 1990.godine u svojoj 84.godini u Njujorku.

Foto:pixabay

 

Ako ste propustili