Peter Kriger – “Keruša”

Peter Kriger bio je pomoćnik komadanta logora Banjica. O njemu se malo zna ali predpostavlja se da je rođen oko 1910.godine u Turnu Severinu. Kasnije se preselio sa porodicom u Crvenku,kod Kule da bi pred Drugi svetski rat došao u Beograd i radio kao raznosač robe u robnoj kući “Mitić”.

Za vreme nemačke okupacije, radio je u logoru na Banjici. Najpre je bio sprovodnik i ključar, a potom i pomoćnik komandanta logora Svetozara Vujkovića. Zbog svoje okrutnosti prema logorašima, a posebno prema logorašicama, prozvali su ga “Keruša”.

Početkom septembra 1944. godine napustio je okupirani Beograd i otišao za Nemačku. Saveznici su ga uhapsili u Minhenu i prilikom saslušanja izvršio je samoubistvo skokom kroz prozor.

Kriger je bio inspiracija za tv serije kao što su “Otpisani”.

Foto: Wikipedia/na fotografiji Svetozar Vujkovic

Next Post

Kradja oružja za 31.sekundu ( Video)

Сре апр 12 , 2017
Policija Floride objavila je snimak kradje oružja koja se odigrala za samo 31.sekundu. Grupa pljačkaša je sa kamionetom uletela u prodavnicu oružja i odnela veći broj oružja i municije. Policija za sada nema osumnjičenih a ponudili su nagradu od 2.500 dolara za bilo koju informaciju koja bi dovela do njihovog […]