Pet najuspešnijih gradova i opština podeli će nagradni fond od milion franaka

Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Branko Ružić, ministar finansija Dušan Vujović i ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Ge potpisali su Memorandum o razumevanju, čime i zvanično počinje sprovođenje projekta „Reforma poreza na imovinu“.

Ružić je tim povodom istakao da će kroz taj projekat više od 40 lokalnih samouprava u celoj Srbiji dobiti priliku da ažuriraju svoje baze podataka o nekretninama, i time povećaju obuhvat naplate poreza na imovinu.

Ministar je objasnio da će pet najuspešnijih gradova i opština podeliti nagradni fond od milion franaka, koji je obezbedila Vlada Švajcarske, dodavši da je ovaj projekat veoma važan za uvođenje reda u lokalnim samoupravama.

Mnoge lokalne samouprave imaju finansijskih teškoća, budući da su im budžeti u deficitu. Jedan od načina da prevaziđu ovaj problem prezaduženosti jeste da povećaju svoje izvorne prihode boljom naplatom poreza, ukazao je on.

Prema njegovim rečima, upravo kroz ovaj projekat 40 opština i gradova dobiće priliku da srede evidenciju o poreskim obveznicima, što će im omogućiti bolju naplatu prihoda.

Projekat će trajati četiri godine, a, kako je dodao, već sada je izvesno da će dobijeni novac gradovi i opštine ulagati u infrastrukturne projekte, koji će biti korisni za sve njihove stanovnike.

Ambasador Ge je rekao da je projekat „Reforma poreza na imovinu“ deo nove strategije Švajcarske u saradnji sa Srbijom, koja će biti aktuelna od 2018. do 2021. godine.

Za ovaj period smo izdvojili 91 milion evra. Time će naša podrška Srbiji premašiti 300 miliona evra, za proteklih 30 godina koliko smo već ovde, rekao je on.

U pilot-fazi ovog projekta, u kojoj je učestvovalo devet opština iz istočne Srbije, od 2013. do 2016. godine povećanje naplate poreza na imovinu je u proseku 197 odsto, dok se poreske stope nisu menjale, navodi se u saopštenju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Foto:Ilustracija/pixabay

Ako ste propustili