Pet godina nastava izvođena u adaptiranim prostorijama Samačkog doma

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije ukazalo je danas na izmišljeni slučaj vezano za odlaganje početka nastave u novosagrađenom školskom objektu u Krivoj Feji kod Vranja.

U saopštenju se navodi da je Ministarstvo, odnosno Jedinica za upravljanje projektima, završila sve ugovorom preuzete radove na izgradnji novog objekta za potrebe izdvojenog odeljenja Osnovne škole „Kralj Petar Prvi oslobodilac“ u tom mestu.

Međutim, kako se podseća, lokalna samouprava je trebalo da tokom avgusta završi radove na priključku objekta na mrežu Elektrodistribucije da bi on dobio upotrebnu dozvolu.

S obzirom na to da ti radovi nisu završeni, pre početka školske godine održana je hitna sednica Nastavničkog veća, na kojoj je direktor škole Ivan Stošić naložio odeljenskim starešinama da obaveste roditelje o odlaganju početka nastave, dok je nekoliko njih obavestio lično.

Ipak, nekoliko učenika je 1. septembra došlo do školskog dvorišta, jer, iako se radi o maloj seoskoj sredini, nisu bili informisani o pomeranju početka školske godine.

Prosvetna inspekcija je u ponedeljak, 4. septembra, obavestila Ministarstvo da radovi nisu završeni i da je odložen početak nastave.

S obzirom na to da je prethodnih pet godina nastava izvođena u adaptiranim prostorijama Samačkog doma, pomoćnica ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje Vesna Nedeljković obavestila je direktora škole da i ova školska godina počne upravo u tim prostorijama dok nova zgrada ne dobije upotrebnu dozvolu.

Ministarstvo je dobilo čvrsto uverenje od Grada Vranja da će radovi biti završeni u što skorijem roku. Jutros u 9 časova počela je nastava u prostorijama Samačkog doma, kojoj nisu prisustvovala sva deca jer su, prema rečima direktora, pojedini roditelji odbili da pošalju decu u školu.

Iznenađuje nas činjenica da su samo novinari dve medijske kuće imali saznanja o „mogućem velikom incidentu“, a da o istom nije bilo obavešteno Ministarstvo.

Zar je moguće da niko ne vidi novac koji je država uložila za dobrobit dece tog seoskog područja, budući da je za izdvojeno odeljenje u Krivoj Feji opredeljeno 400 hiljada evra.

Zašto je i kome je u interesu da izmišlja „slučaj“ tamo gde ne postoji, i to u godini u kojoj je rekonstruisano gotovo 400 škola i kada je prvi put uložen veliki novac u poboljšanje uslova u kojima se školuju naša deca.

Komentar da su deca umesto u školskom dvorištu čekala ispred kafane u najmanju ruku je zlurad, jer se radi o malo seoskom području u kojem su mnogi objekti blizu škole, dodaje se u saopštenju.

Foto:Ilustracija/pixabay

Ako ste propustili