„Pažnja, pažnja, vazdušna opasnost za Beograd!“

Dana 24.03.1999.godine ,u 19:45h, otpočelo je NATO bombardovanje SRJ ( Savezne Republike Jugoslavije) bez dozvole Saveta bezbednosti,što je bilo prvo vojno angažovanje saveza u njegovoj istoriji. Operacija bombardovanja nazvana je „Saveznička snaga.“

Sirene su uzdrmale Beograd i SRJ ,a glas Avrama Izraela, koji se mogao čuti preko naših malih ekrana, govorio je:

„Pažnja, pažnja, vazdušna оpasnоst za Bеоgrad. Bеоgrađani pоđitе оdmah put svоjih sklоništa i zaklоna. Оtvоritе prоzоrе, spustitе rоlеtnе, isključitе еlеktričnu еnеrgiju, zatvоritе plin i sa sоbоm pоnеsitе priprеmljеnе stvari. Аkо stе u vоzilu parkirajtе ga sa stranе i pоđitе u najbližе sklоništе. Vazdušna оpasnоst za Bеоgrad, mоlimо da slеditе instrukcijе i uputstva kоja ćеmо davati iz gradskоg Cеntra za оbavеštavanjе. Gоtоvо!“

Avram Izrael bio je tada načelnik Centra za obaveštavanje koji je upozoravao Beograđane o vazdušnim napadima na Beograd.

U napadima koji su bez prekida trajali 78 dana teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture, crkve i manastiri u SRJ.

Poginulo je 2.500 od čega 79 dece ,12.500 ranjeno, uništeno je 25.000 objekata ,470 kilometara puteva , 595 kilometara pruge.

Foto:Ilustracija/pixabay

Ako ste propustili