Paviljon Knjaz Miloš u Aranđelovcu

Paviljon Knjaz Miloš u Aranđelovcu podignut je 1907.godine na Izvoru kisele vode i nalazi se u okviru Parka Bukovička banja u Aranđelovcu.

Paviljon je bila prva fabrika u kojoj se flaširala mineralna voda, u vlasništvu akcionarskog društva, koja je eksploatisala vodu u prvoj polovini 20. veka.

Zgrada je napavljena po projektu arhitekte Branka Tanazovića i bio je jedna od prvih građevina koje su podignute u Srbiji od armiranog betona.

Zgrada se sastojala iz tri dela: U centralnom delu nalazio se izvor kisele vode, u desnom je bilo postrojenje za flaširanje, a u levom bio je natkriveni deo namenjen banjskim gostima koji su mineralnu vodu koristili u terapijske svrhe. Između Prvog i Drugog svetskog rata natkriveni deo dobio je zidove.

Paviljon je obnovljen 2016. godine prema projektu arhitekata Jelene Strizović i Aleksandre Lukić iz Odeljenja za urbanizam Opštine Aranđelovac, zašta je postala dobitnik nagrade Evropske unije za kulturno nasleđe – Nagrade Evropa Nostre za 2018. godinu u kategoriji Konzervacija.

Ako ste propustili