Prepodobna mučenica Paraskeva – Trnova Petka

Prepodobna mučenica Paraskeva je rođena u Rimu, od roditelja hrišćana. Kada su joj roditelji umrli, sve svoje imanje razdelila je siromasima i zamonašila se.

Po optužbi rimskih Jevreja, izvedena je pred cara Antonina, koji je laskanjima pokušao da je pokoleba u veri u Hrista ali ona izleči njega od bolesti pa je pustio.

U još dva grada su je izvodili pred sudije i mučili, ali silom Božijom ona se brzo oporavljala, čineći pritom velika čudesa. Najzad ju je neki Tarasije ubio mačem. Sveta Paraskeva je postradala za Hrista u II veku.

Veruje se da na današnji dan ne valja ženama raditi tj. mesiti hleb, prati veš,plesti da ženama tokom godine ne bi trnule ruke.

Foto:Wikipedia

Next Post

Sveti Pantelejmon

Нед авг 9 , 2020
Spska pravоslavna crkva i vеrnici 9. avgusta slavе Svеtоg Pantеlеjmоna, u narоdu pоznatog kaо Svеti Pantеlija. Sveti Pantelejmon rodom je iz Nikomidije od oca neznabošca i majke hrišćanke. Majka mu sе zvala Еvula a оtac Еvstоrgijе. Кaо mladić izučiо lеkarskе naukе. Skrenuo je pažnju na sebe svojim čudotvorstvima pa je tako izlečio slepog, i […]

Ako ste propustili