Panamski papiri došli i najvećeg donora predsedničkih izbora u SAD

Farhad Azima jedan od najvećih donatora predsedničkih kampanja u Americi našla se u među interesantnim ličnostima koji se pominju u aferi Panamski papiri.

Kako navodi ICIJ Azima odavno donirao za obe stranke, Demokratsku i Republikansku administraciju . Ona je posetila Klintonove u Beloj kuci 10 puta u periodu od oktobra 1995. do decembra 1996. godine , uključujući i privatne. Godina kasnije , kada se Hilari Klinton kandidovala na izborima za Senat u decembru 1999. godine , Azima nju i 40 gostiju dočekuje kao domaćin gde priređuje privatnu večeru po ceni 2,500 dolara po glavi .

Tajni dokumenti pokazuju da je Farhad Azima osnovala svoju prvu offshore kompanija sa „Mossack Fonseca“ u 2000 godini. Kompanija je osnovana pod nazivom ALG ( Azija i Pacifik ) doo , ogranak njene aviokompanije “ Aviation Leasing Group“ , privatne firme sa sedištem u SAD sa flotom od više od 60 aviona,

To nije bilo sve do 2013. godine kada je firma“Mossack Fonescio“vodila rutinsku pozadinske pretragu o akcionarima novih firmi,“Mossack Fonseka“ otkriva medijske članke o Aziminim navodnim vezama sa CIA . Među navodima koji se nalaze u mreži članka koje dele zaposleni „Mossack Fonseca“ su da “ snabdeva vazdušnu i logističku podršku“ za kompaniju u vlasništvu bivših agenata CIA koji isporučuju oružje u Libiju . Još jedan članak citirao službenika FBI koji je rekao da je bio upozoren od strane CIA da je  Azima“ zabranjene “ ( što u prevodu znači ne dodirljiva).

Izvor: ICIJ

Ako ste propustili