Palata Reuniona u Beogradu

Foto: A.M

Palata „Reuniona“ se nalazi na uglu Trga Republike i Knez Mihailove ulice u Beogradu.

Palata „Reuniona” građena je, po projektu arhitekte Ivana Belića u periodu od 5. septembra 1929. do 1931. godine.

Građenje temelja započeto je septembra 1929, dok je zidanje okončano 1930/ 31. godine.

Palata „Reuniona”, prvobitno je bila namenjena ugostiteljstvu, stanovanju, kancelarijskom poslovanju i kulturi. U njoj je radilo bioskop „Uranija“, bioskop „Jadran“, pozorište „Boško Buha“ …

„Reuniona“ je pretrpela nekoliko oštećenja. U protestima 27. marta 1941. godine, oštećena je prilikom demonstracija zbog potpisivanja Trojnog pakta, jer je jedan deo palate bio u zakupu nemačkog trgovinskog predstavništva, u kome je bio smešten tajni špijunski punkt.

Drugo oštećenje Palate „Reuniona“ nastalo je nacističkom bombardovanju Beograda početkom aprila 1941. Sva oštećenja sanirana su za vreme Drugog svetskog rata jer je palatu koristilo Okružno rukovodstvo za Beograd i Srbiju, poznato i kao „Princ Eugen” (nem. Kreisleitung „Prinz Eugen“). U palati „Reuniona“ radilo deset nacističkih uprava: štabna, administrativna, planerska, za propagandu i štampu, pravne poslove, kulturu, zdravstvo socijalne poslove, privredu i zanatstvo i vojni referat.

  • Ukupna visina građevine je 38,60 m, dok je visina nosećih (ujedno i pregradnih) zidova palate do glavnog potkrovnog venca 31 metar, mansarde je 3,52 i krova 4,10 metra.
  • Parcela na kojoj je izgrašena je 938 kvadratnih metara, dok njena ukupna kubatura iznosi 38.300 m³.
  • Pod zgradom je bilo 726, dok je dvorište zauzelo 212 kvadratnih metara, što je bilo u skladu sa tadašnjim beogradskim prosekom, prema kojoj je građevina mogla da zauzima tri četvrtine parcele.
  • Prosečna kvadratura sobe, u momentu gradnje, iznosila je 25 m, a visina 3,60 m

Ako ste propustili