Ove godine zaposleno 4.000 medicinskih radnika

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da država daje sve od sebe da poboljša uslove za rad lekara i medicinskih radnika, pri čemu odobrava nove specijalizacije i povećava plate zaposlenih u zdravstvu, podsetivši i na to da je ove godine zaposleno 4.000 medicinskih radnika.

Brnabić je, odgovarajući na pitanja novinara o merama za sprečavanje odliva medicinskog kadra, naglasila da je problem to što su u prethodnih gotovo deset godina bile zabranjene specijalizacije, pa imamo generacije koje su propuštene i što treba nadoknaditi.

Ona je ponovila da Vlada Srbije čini sve da se stanje u zdravstvu popravi, ocenivši da je veoma loše to što će nam, prema proceni ministra zdravlja Zlatibora Lončara, biti potrebno četiri do pet godina da se nadoknadi šteta izazvana zabranom specijalizacija.

Premijerka je podsetila i na to da država ulaže dosta sredstava u infrastrukturu u zdravstvu, navodeći da se završava KC Niš, da se krenulo sa tenderom za KCS u Beogradu, a da se priprema tender za KC Vojvodine.

Nastojimo da stvorimo bolje uslove za rad i to je ono što možemo da uradimo u ovom trenutku, rekla je Brnabić, napomenuvši i da odliv kadrova nije samo problem Srbije, već i drugih zemalja EU.

Ne znam šta bi bila konkurentna plata, ne možete da date konkurentnu platu u odnosu na Švajcarsku ili Nemačku, ali ni troškovi života nisu isti u Srbiji i Nemačkoj. Trudimo se da povećamo platnu moć u skladu sa mogućnostima i da im pružimo bolje uslove za rad, poručila je premijerka.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili