Otvorena rekonstruisanua pruga od Vranjske Banje do Ristovca

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić otvorio je danas rekonstruisanu prugu od Vranjske Banje do Ristovca, na železničkom Koridoru 10, na kojoj su radovi finansirani iz kredita Ruske Federacije.
Vučić je iskazao zahvalnost Rusiji, i ocenio da dve zemlje mogu da nastave još bolju i uspešniju saradnju na svim poljima.

On je izrazio uverenje da će sa ruskom stranom biti potpisano još ugovora, s obzirom na pokazani kvalitet i efikasnost u radu, i istovremeno uputio čestitke ruskim partnerima, domaćim preduzećima i Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, na čijem je čelu Zorana Mihajlović.

Prema njegovim rečima, rekonstruisana deonica pruge Vranjska Banja–Ristovac na železničkom Koridoru 10 dugačka je 17,7 kilometara, i na njoj će vozovi umesto dosadašnjih 50 moći da idu i do 120 kilometara na sat.

Premijer je poručio da ima još mnogo posla da se završi, i kao primer naveo da pored tri južne deonice nedostaje još 80 kilometara pruge kako bi prosečna brzina voza bila 100 kilometara na čas, i kako bi Srbija imala železnicu koja bi bila konkurentna evropskim zemljama.

Vrednost radova na ovoj deonici iznosi 10,5 miliona dinara, ukazao je on i podsetio na to da se na tom železničkom pravcu nalaze i druge dve „južne“ deonice, čija se rekonstrukcija, takođe, finansira sredstvima iz ruskog kredita.

Srbija može da uredi prugu i plati bolje vozove bez uvećavanja javnog duga, ali samo uz marljiv rad, istakao je premijer i najavio da će naredne godine biti odvajana sredstva i za uređenje staničnih zgrada.

Počeli smo da vraćamo poverenje građana u srpske železnice i da polako podižemo zemlju, poručio je Vučić.

Uveren sam u to da zajedno možemo čitavu prugu, kao i koridore 10 i 11, da uredimo i rekonstruišemo uz pomoć naših ruskih prijatelja, naglasio je on i dodao da Srbija izmiruje sve svoje obaveze i nema nikakvih dugovanja.

Vučić je potvrdio i da je sa jednim od najvećih i najbogatijih investitora na svetu razgovarano o investiranju u više banja u Srbiji, i objasnio da je njihova želja da sve to kao „klaster“ ponude na tržištu.

Razgovaram i o rešenju za Vranjsku banju i prekjuče sam imao važne razgovore sa moćnim investitorima i za Bujanovačku, Sijarinsku, Nišku i za banju Zvonce, istakao je premijer.

Vučić je, govoreći o situaciji u regionu, naglasio da je Srbija uspevala i uspeće i u budućnosti da sačuva stabilnost, koja je neophodna za realizaciju brojnih projekata, kao što je ovaj.

On je iskazao posebnu zahvalnost Rusiji na podršci koju pruža našoj zemlji u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin istakao je da Rusija i Srbija treba da unaprede privrednu saradnju, i poručio da infrastruktura treba da postane jedan od najvažnijih klastera saradnje dveju zemalja.

Saradnju treba ojačati i u oblasti energetike, poljoprivrede, turizma i građevinarstva, precizirao je Čepurin.

On je rekao da sa ruske strane postoji spremnost i potpuna želja da saradnja u takvim oblastima, koje će koristititi narodima Srbije i Rusije, bude što jača i dublja.

Čepurin je podsetio na to da ruske železnice poslednjih godina aktivnije sarađuju sa srpskim železnicama, i preneo zahvalnost Vladi i Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture na tome.

Izvor/foto: Vlada Srbije

Ako ste propustili