Otvorena Moba 2016. u Soko-gradu

Direktor Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde Vlade Republike Srbije Mileta Radojević prisustvovao je 25. jula otvaranju Mobe u Soko-gradu u Eparhiji šabačkoj.

Tom prilikom, Radojević se sa svojim saradnicima Jovanom Stojinović i Gavrilom Grbanom sastao sa episkopom šabačkim Lavrentijem, sveštenstvom i saradnicima Eparhije, koji su ga upoznali sa aktuelnim životom i radom Eparhije, tekućim projektima i ovogodišnjom Mobom.

Na sastanku su predstavnici Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama i Eparhije šabačke potpisali ugovor o izdavačkoj delatnosti za jedno od izdanja Eparhije, čije će štampanje pomoći Uprava.

Radojević je na ceremoniji otvaranja Mobe istakao važnost inicijative okupljanja srpske omladine iz Srbije, Republike Srpske, Makedonije, Amerike i širom sveta i organizovanja ovog događaja.

On je iskazao zahvalnost vladiki Lavrentiju, sveštenstvu Eparhije šabačke i svima koji se trude da se Moba svake godine organizuje sve bolje i bolje, poželevši da ova manifestacija nastavi da živi iz godine u godinu sa što više dece koja će učestvovati u njoj.

Duhovnik manastira, sveštenik Zoran Ristivojević iskazao je zahvalnost Upravi na pomoći u organizaciji Mobe, kao i direktoru preduzeća „Lasta“ iz Lazarevca Slobodanu Radomiroviću, koji je dobio gramatu priznanja za pomoć Eparhiji.

Tokom kulturno-umetničkog programa duhovne pesme su izvodili Prvo beogradsko pevačko društvo, crkveni hor „Biseri“ iz Žitorađe i hor dece sa Kosova i Metohije, dok je tradicionalne srpske igre izvelo Kulturno-umetničko društvo sa folklornim ansamblom „Azbukovica“ iz Ljubovije.

Vladika Lavrentije je sa predstavnicima Uprave obišao manastir Svetog Nikolaja u Soko-gradu, muzej posvećen vladiki Nikolaju Velimiroviću, kao i parohijski dom posvećen patrijarhu srpskom Pavlu, gde se nalaze smeštajni kapaciteti za goste, a u čijem se drugom delu izvode radovi na proširenju konaka.

Radojević je poručio da će Uprava nastaviti da pomaže i završetak konaka i organizaciju narednih mobi u Soko-gradu, jer ovo mesto i ovaj događaj daju značajan doprinos u očuvanju verskog, kulturnog i nacionalnog identiteta i povezivanju srpskog naroda i omladine iz čitavog sveta.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili