Otvoren park „Aleksandrov“ u Beogradu

Ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije Vladan Vukosavljević prisustvovao je danas svečanoj ceremoniji otkrivanja spomen-table i otvaranja parka „Aleksandrov“, na platou kod spomenika caru Nikolaju Drugom Romanovom u Beogradu.

Vukosavljević je, nakon tragedije koja se desila prošle godine, kada su u avionskoj nesreći stradala 64 člana hora „Aleksandrov“, uputio inicijativu da se u znak sećanja park ispred spomenika caru Nikolaju Drugom Romanovu u Beogradu nazove „Park hora Aleksandrov“.

Rukovodioci ruskog i srpskog vojnog ansambla „Aleksandrov“ i „Stanislav Binički“ – Genadij Sačenjuk i Svetozar Vasilevski otkrili su spomen-ploču sa imenom ansambla „Aleksandrov“, nakon čega su intonirane himne Srbije i Ruske Federacije.

Takođe, minutom ćitanja prisutni su odali počast članovima orkestra koji su poginuli prošle godine, a predstavnici Vlade Srbije i ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin zasadili su breze u parku „Aleksandrov“.

Vukosavljević je tom prilikom rekao da je taj ansambl veliki prijatelj srpskog naroda i da je bio sa Srbijom u teškim trenucima.

Ministar je naglasio da su kulturna jezgra dva naroda veoma bliska i da je kulturna saradnja Srbije i Rusije veoma laka, a da dve zemlje sede zajedno „na prestolu slovenske kulture“.

On je izrazio uverenje da će Beograđani u noćnim šetnjama parkom iz krošanja drveća moći da čuju „anđeoske glasove hora Aleksandrov“.

Ambasador Čepurin je rekao da je Aleksandar Vasiljevič Aleksandrov, po kojem je ansambl dobio ime, bio ne samo veliki umetnik, već i autor himne SSSR i pesme „Sveti rat“ (Ustaj slovenski narode).

Rukovodilac hora „Aleksandrov“ Genadij Sačenjuk istakao je da Srbiju i Rusiju ujedinjuje bratsko prijateljstvo, i izrazio zahvalnost Srbiji na tome što je pokazala saosećanje sa njihovim gubitkom.

Želim vam dobro zdravlje, uspeh i mir. Duboko se klanjam čitavom srpskom narodu, rekao je Sačenjuk.

Hor orkestra „Aleksandrov“ izveo je pesme „Sveti rat“, „Tamo daleko“, „Aleksandrova pesma“ i „Dan pobede“, a ansambl „Stanislav Binički“ kompoziciju „Beograde“.

Orkestar „Aleksandrov“ izvodi više od 2.000 numera klasične muzike, sovjetskih i ruskih pesama, narodnih igra, ali i popularne muzike. U Srbiji su nastupali 11 puta, a poslednji put 2015. godine u okviru turneje po zemljama u čijem je oslobođenju učestvovala Crvena armija.

Oni će i večeras u 20 časova održati koncert u Centru „Sava“.

Izvor: Vlada Srbije

Foto:Beogradske vesti

Ako ste propustili