Otvoren filmski i muzički festival „Kustendorf“

Ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije Vladan Vukosavljević i idejni tvorac i osnivač festivala i režiser Emir Kusturica sinoć su svečano otvorili 11. Međunarodni filmski i muzički festival „Kustendorf“ na Mećavniku.

Festival je otvorio film „Skver“, prošlogodišnji dobitnik Zlatne palme na festivalu u Kanu, reditelja Rubena Ostlunda, koji je gost „Kustendorfa“.

Tema ovogodišnjeg „Kustendorfa“ jeste pitanje da li je dobar sadržaj iz filma i bioskopa otišao na televiziju, odnosno u TV serije.

Tim povodom gost „Kustendorfa“ je italijanski reditelj Paolo Sorentino, koji je režirao i kontroverznu seriju „Mladi papa“, koja će se prikazivati tokom trajanja festivala.

Sorentinu je uručena i nagrada za buduće filmove „Drvo života“, a njemu i srpskom glumcu Aleksandru Berčeku posvećena je ovogodišnja retrospektiva velikana.

U takmičarskom programu, 21 film mladih autora nadmetaće se za festivalske nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje.

Autori filmova su iz Holandije, Kine, Libana, Rusije, Srbije, Crne Gore, Poljske, Izraela, Egipta, Francuske, SAD, Hrvatske, Meksika, Filipina i Jordana, a njihovi filmovi su odabrani od 600 pristiglih na konkurs „Kustendorfa“.

Ovogodišnjim žirijem presedava producentkinja Rosa Atab, a članovi žirija su profesori Vlastimir Sudar i Serž Regur.

Nagradu „Vilko Filač“ za najbolju fotografiju dodeliće Ištvan Borbaš.

U muzičkom delu festivala na otvaranju su nastupili američki gitarista Geri Lukas i japanska grupa Japalkan.

Festival traje do 21. januara, a održava se u organizaciji produkcijske kuće „Rasta internešenel“ i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.

Izvor: Vlada Srbije

Foto:Ilustracija

Ako ste propustili