Otvaranje Leta u Muzeju Jugoslavije – Koncert Ramba Amadeusa

Muzej Jugoslavije poziva vas da zajedno obeležimo Dan mladosti uz koncert Ramba Amadeusa. Program će se održati 25. maja od 19 časova na platou ispred Muzeja, čime će zvanično otpočeti ovogodišnji uzbudljiv projekat LETO U MUZEYU 2022. Ulaz je slobodan.

Teško je zamisliti obeležavanje Dana mladosti bez figure jakog kulta ličnosti. Ovaj put figura kulta nije, kao što bi se očekivalo, Maršal i Drug Tito i spomen na njega, već Rambo Amadeus, Kilo i Eko Tzar. Umetničko stvaralaštvo Ramba Amadeusa od njegovog pojavljivanja, prvih albuma, performansa, ali i aktivizma, predstavlja zapravo umetničku hroniku rastakanja SFRJ i njenog nasleđa. Njegovo ironijsko poigravanje sopstvenim kultom ličnosti opominje nas i podseća na zavodljivi karakter diktature i zloupotrebu autoriteta u savremenom trenutku.

Danas je glavni predmet interesovanja Ramba Amadeusa, pored muzike i jedrenja, kompleksno ekološko pitanje, pa je i njegov aktivizam većinom usmeren ka ovoj temi. Na koncertu 25. maja nastojaće da preispita upravo ove teme, a gde to može bolje nego ispred Muzeja Jugoslavije. Dođite da učestvujete u novom čitanju istorije, danas osvetljene sasvim novim kontektsima i prilikama u svetu.

Rambo Amadeus jedna je od najistaknutijih figura, kultna ličnost jugoslovenske muzičke scene. Kompozitor, tekstopisac, gitarista, performer, jedriličar i eko aktivista. I Tzar. Njegove pesme opisuju stvarnost iz posebnog, satiričnog ugla, vešto razotkrivajući apsurde savremenog sveta i lakonski ih izlažući šarenim reflektorima bine. Muzika mu je slobodan konglomerat svih muzičkih stilova, pri čemu vezuje muzičku teoriju i kritiku u „Gordijev čvor“. Izmislio je i termin „turbo folk“. Na koncertima nikada ne reprodukuje doslovno studijske verzije pesama već improvizuje, obilato koristeći humor, kako u konferansi tako i u samom muzičkom izrazu. Često se događa da počne da svira jednu pesmu, a završi neku sasvim petu, pravdajući se zaboravnošću. Možda se baš zbog te majstorske „zaboravnosti“ njegovi koncerti dugo pamte.

Ako ste propustili