Otvaranje do kraja godine Kulturnog centra Srbije u Pekingu

Ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije Vladan Vukosavljević izjavio je danas u Hangdžou da će Kulturni centar Srbije u Pekingu, čije se otvaranje očekuje do kraja godine, promovisati kulturu i umetnost Srbije, jačati veze i razmenu, kao i nova partnerstva između ustanova kulture dveju zemalja.

Vukosavljević je, na otvaranju 3. Foruma o kulturnoj saradnji između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, ocenio da se otvaranjem tog centra, kao i Kineskog kulturnog centra u Beogradu, stvara osnova za dalje unapređenje saradnje.

On je izrazio zahvalnost ministru kulture NR Kine Luou Šugangu na poverenju koje je ukazano Srbiji za organizaciju dva značajna skupa – prvog Foruma o kulturnom nasleđu u okviru mehanizma 16+1, održanog ove godine i prvog Foruma kulturnih i kreativnih industrija prošle godine.

Obe inicijative su zaživele, a domaćini narednih foruma, pored Kine, biće Mađarska i Poljska, rekao je ministar.

Izabrane teme su sa aspekta međunarodne kulturne politike izuzetno aktuelne i iznova nas podstiču na preispitivanje i traženje rešenja za zajedničke izazove, koji su brojni u kulturi 21. veka, ocenio je Vukosavljević.

Prema njegovim rečima, na taj način je osnažena ekspertska mreža, kao i otvorene mogućnosti za dalja istraživanja novih potencijala koji se temelje na zajedničkim interesima.

On je rekao da Srbija i Kina imaju tradicionalno prijateljske odnose, sa dinamičnom razmenom na svim nivoima, i podsetio na to da je uspostavljen direktni let iz Beograda za Peking, što će znatno doprineti jačanju saradnje.

Srbija želi da bude kredibilan partner Kini u zajedničkom razvoju „Puta svile“, u čemu će, pored infrastrukturnih ulaganja i jačanja trgovinskih veza, kultura imati svoje mesto, poručio je ministar.

Vukosavljević i Luou su na bilateralnom sastanku, pre otvaranja Foruma, izrazili zadovoljstvo činjenicom da je kulturna razmena između dve zemlje dostigla visoke domete, kako na bilateralnom planu, tako i u okviru mehanizma 16 +1.

Sagovornici su potvrdili gostovanje izložbe iz Kine kao prve gostujuće postavke u Narodnom muzeju u Beogradu nakon završetka njegove rekonstrukcije, i ujedno uputili međusobnu podršku izgradnji Kineskog kulturnog centra u Beogradu, kao i Kulturnog centra Srbije u Pekingu.

Oni su napomenuli da u narednom periodu očekuju dinamiziranje razmene umetnika, posebno u oblasti savremene umetnosti i stvaralaštva, a bilo je reči i o unapređenju saradnje u oblasti kinematografije.

Na sastanku je razgovarano i o budućim izborima za generalnog direktora Uneska, pošto je jedan od kandidata iz Kine.

Takođe, Vukosavljević je izrazio zahvalnost na podršci koju Kina pruža Srbiji u okviru sistema UN, a posebno u Unesku.

Izvor: Vlada Srbije

Foto: Ilustracija/pixabay

Ako ste propustili