Otkriven spomenik narodnom heroju Milanu Tepiću

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević i ministar odbrane Aleksandar Vulin otkrili su spomenik narodnom heroju Milanu Tepiću, povodom obeležavanja 26-godišnjice njegove smrti, i kraj tog obeležja položili vence i cveće.

Otkrivanju spomenika ovom heroju, na uglu ulica Ljutice Bogdana i kneza Aleksandra Karađorđevića na Dedinju, prisustvovali su i potpredsednik Skupštine Srbije Veroljub Arsić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, kao i predstavnici udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Ðorđević je u obraćanju prisutnima rekao da su herojsko delo i svesno podneta žrtva odredili sudbinu majora Milana Tepića, ali u sudbinu mnogih drugih.

Žalimo jer je Srbija izgubila hrabrog i časnog oficira, uzornog i poštenog građanina i odvažnog vojnika. Heroji poput Tepića odredili su karakter i sudbinu čitavog naroda, istakao je ministar.

On je podsetio na to da je major Tepić hrabro branio kasarnu u Bjelovaru, a kada je shvatio da više ne postoji mogućnost da je odbrani, usled upornog dejstva daleko brojnijih hrvatskih paravojnih snaga, odlučio je da ne dozvoli neprijatelju da dođe do oružja i municije kojim bi dalje ubijao njegove saborce i nedužan narod.

Ovaj spomenik ne ukazuje čast samo Milanu Tepiću, već čitavom srpskom narodu, a zahvaljujući tom obeležju, Srbija je danas pravednija država jer je odala priznanje junaku koji to zaslužuje, ali i bolja jer je zaštitila istinu o čoveku koji je odlučio da ode u legendu, objasnio je Ðorđević.

Tepić je 19. novembra 1991. godine posthumno odlikovan za izvanredan podvig u borbi protiv neprijateljskih snaga prilikom njihovog napada na kasarnu JNA u Bjelovaru i proglašen narodnim herojem Jugoslavije.

Ako ste propustili