Osnovica koja diktira visinu plate u javnom sektoru bude jedinstvena

Pomoćnik ministra državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Ivana Savićević izjavila je danas da je osnovni cilj reforme koja treba da se sprovede donošenjem zakona o zaposlenima u javnim službama taj da svi koji rade isti posao imaju jednake zarade.

Savićević je nakon sastanka sa predstavnicima i članovima Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti navela da taj reformski proces nije nešto što može da se desi u trenutku i samim stupanjem zakona na snagu.

U njemu postoji zaštitna odredba prema zaposlenima koji će, kada zakon stupi na snagu, raditi u javnim službama i njima plata ne može biti umanjena, objasnila je ona i dodala da zakonom sindikatima neće biti oduzeta nijedna nadležnost u pregovaranju o materijalnom položaju zaposlenih.

Prema njenim rečima, čak je sindikatima omogućeno da se uključuju u druge aspekte pregovaranja koje do sada nisu imali, to jest da se vidi na koji način treba da se vrednuje kvalitetniji rad njihovih članova.

Savićević je ukazala na to da zakon nameće nove obaveze i novu odgovornost i sindikatima i državi kada se ubuduće bude razmatrao materijalni položaj zaposlenih, kao i da izjednačavanje razlika koje sada postoje u platama zavisi od finansijskih mogućnosti države.

Nacrt zakona o zaposlenima u javnim službama, kako je podvukla, ne uređuje visinu plate, ali propisuje da osnovica koja diktira visinu plate u javnom sektoru bude jedinstvena, kao i da se o tome pregovara sa reprezentativnim sindikatima.

Predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Zoran Savić objasnio je da su u tekst Nacrta zakona o zaposlenima u javnom sektoru uvrštene primedbe i predlozi ovog sindikata.

Potvrđeno je da kolektivni ugovori ostaju na snazi i da se njime mogu uređivati određena prava. Suština je da zaposleni neće imati manju platu nego sada i da neće izgubiti nijedno pravo zagarantovano kolektivnim ugovorom i Zakonom o radu, precizirao je on.

Nacrt zakona o zaposlenima u javnom sektoru deo je ukupne reforme javne uprave, koja se tiče konačnog uređivanja radno-pravnih odnosa i sistema plata, jer neupravljivim, nepravičnim i netransparentnim sistemom koji je funkcionisao do sada ne mogu se adekvatno dostići ciljevi reforme javne uprave – a to je da ona postane suštinski servis građana i privrede.

Ministarstvo je tokom javne rasprave i nakon nje bilo otvoreno za sve diskusije, razgovore i pojašnjenja na tu temu, kako ne bi došlo do određenih nerazumevanja.

Prilikom izrade zakona o zaposlenima u javnim službama uvaženo je 70 odsto primedbi i sugestija sindikata.

Ministarstvo ostaje otvoreno za razgovor sa bilo kojim sindikatom ili pojedincem, jer je cilj da se bolje sagledaju potrebe, ne ugrozi ničije pravo i utvrde najbolja rešenja koja će građanima i privredi obezbediti efikasniji, profesionalniji, transparentniji i moderniji sistema javnih službi i uprave.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili