Osmo Sportsko Sabranje Svete Srbije

Osmo Sportsko Sabranje Svete Srbije biće održano u subotu, 26. juna, na Adi Ciganliji. Manifestacija počinje svetom liturgijom u 9:00 časova, a svečano otvaranje će biti u 11:30 časova.

Sportsko Sabranje Svete Srbije je manifestacija ”od posebnog značaja za Grad Beograd”, koju sa blagoslovom blažene uspomene patrijarha srpskog gospodina Irineja, već osam godina organizuje Pravoslavno sportsko udruženje ”Sveti Srb i ja” (PSUSS). Ona je uz promovisanje važnosti očuvanja duhovnog i telesnog zdravlja naših najmlađih, kako je to blaženopočivši patrijarh Irinej nazvao kovanicom ”harmonično vaspitanje”, do sada ukupno zainteresovala i na jednom mestu okupila više od 160.000 posetilaca.

Prve godine sportska tema je bio fudbal, druge košarka, treće tenis, četvrte kraljica sportova-atletika, pete rukomet, šeste odbojka, a sedme je obuhvaćen čitav sportski spektar veština kroz temu Olimpijade i olimpijskih sportova. Ove godine ćemo promovisati važnost sporta za naše najmlađe pod sloganom: ”I mi smo sportisti”.

Kao već etablirana manifestacija u sportsko-društvenom kalendaru naše prestonice, Sportsko Sabranje svake godine omogući ne samo posetiocima, nego i institucijama kao što su: Vojska Srbije, MUP Srbije, Srpska pravoslavna crkva, sportski savezi, viteška udruženja, umetnički ansambli, pozorišta, Dečiji kulturni centar, sportisti-osobe sa invaliditetom i deca sa posebnim potrebama, da na jednom mestu sa svojim programima na neobičan, ali veoma sadržajan, način okupe ljude od sedam do sedamdeset sedam godina da se druže i provedu sa svojim porodicama izuzetno kvalitetno vreme na Adi Ciganliji.

Na preko 50 sportskih stanica čitavog dana deca sportisti pokazuju sportske viteške sposobnosti, a poznati sportisti im pokazuju male tajne omiljenih disciplina, dok na bini kvalitetni umetnici nižu kao kakvu bisernicu prelep program koji preko muzike, folklora, besedništva, glume, savremenog plesa i mini koncerata naših pevača popularne muzike komunicira sa svim posetiocima Sportskog Sabranja.

Naravno, nezaobilazan je i porodični ručak koji se servira na otvorenom – vojnički pasulj, kome se svake godine zbog potražnje priprema neka stotina porcija više. Takođe, deca sportisti imaju organizovane sportske turnire iz: fudbala, košarke, rukometa, odbojke, tenisa, gde odmeravajući snage najbolji toga dana osvajaju šampionaske medalje i pehare.

Ovogodišnje 8. Sportsko Sabranje će se održati 26. juna i kao i sva prethodna, počeće svetom liturgijom, nadamo se sa načalstvujućim novim 46. patrijarhom srpskim gospodinom Porfirijem.

SATNICA MANIFESTACIJE ”8. SABRANjE SVETE SRBIJE”:

Subota 26. jun, Ada Ciganlije (prostor i sportski tereni desno od kružnog toka)

  • 9:00 – 11:00 Sveta Liturgija
  • 11:30 Otvaranje Manifestacije – zajednička fotografija svih učesnika sportskih u kulturnih sadražaja
  • 12:00 -12:30 Vežbamo sa Ristom Sportistom – sportski program za predškolce
  • 12:30 Program na bini i sportski program, turniri na okolnim sportskim terenima
  • 16:30 Proglašavanje pobednika
  • 17:00 Zatvaranje Manifestacije

Turniri će biti organizovani iz sportova: odbojka, fudbal, košarka, šah, stoni tenis, pecanje.

Sportske stanice: preko 40 sportskih stanica sa prezentacijom sporta: borilačkih, modelarstvo, gimnastika itd…

Kulturno-umetnički program: folklor, balet, plesne grupe, pevačke grupe.

Prevoz u saradnji sa GSP-om obezbeđen, kao i osveženje, sendviči, vojnički pasulj, za sve učesnike kao i pehari i medalje za najbolje u takmičenjima.

Izvor:Opština Čukarica

Ako ste propustili