Organizatori pljačke 1907.godine Lenjin i Staljin koja je dovela do masakra

Vladimir Iljič Lеnjin i Jоsif Visariоnоvič Staljin bili su među visokopozicioniranim boljševicima koji su pripremali pljačku kako bi potpomogli svoje revolucionarne aktivnosti. Glavni organizator napada bio je Kamo koji je ujedno bio i dobar prijatelj Staljina.

Tog kobnog 26.juna 1907.godine u Glavnom gradu Gruzije – Tbilisiju oko 20 boljševika zauzelo je svoje pozicije na centralnom trgu kako bi dočekalo kola koja su iz banke prevozila novac. Kada su kola došla boljševici su pripucali i bacali bombe na stražu koja je čuvala kola sa novcem. Trg je bio pun ljudi, pa je nastala opšta pometnja i haos koji je doveo i do ubistva 40 osoba , preko 50 je bilo ranjeno. Pljačkaši su ukrali oko 341 hiljadu rubalja ( preko 3.5 miliona dolara).

Koliko organizovanost same pljačke nije dobro osmišljen može se zaključiti po pokolju koji su napravili, ali i po problemu koji se javio nakon pljačke. Novac koji su ukrali je bio u krupnim apoenima što je značilo da policija ima svaki serijski broj upisan što je ubrzo dovelo i do hapšenja, u samoj Rusiji ali i u Evropi.

Među uhapšenima je bio i rorganizator pljačke Kami koji je nakon hapšenja glumio da je lud što su vlasti i poverovale, pa su ga umesto u zatvor poslali u duševnu bolnicu.

Next Post

Od ponedeljka tropske vrućine

Суб јун 29 , 2019
Već početkom jula očekuju nas tropske vrućine. U pоnеdеljak i utоrak (01. i 02.07.) u vеćini krajеva, a u srеdu 03.07. jоš na jugоistоku, vеоma tоplо sa maksimalnоm tеmpеraturоm оd 35 dо 38 stеpеni,saopštili su uz RHMZ-a. U Beogradu za ponedeljak i utorak najavljene su dnevne temperature do 36 stepena. […]