Opremanje policije oružjem iz domaćih fabrika

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovali su danas predstavljanju usavršenih i modifikovanih pušaka i pištolja iz proizvodnog programa preduzeća namenske industrije Srbije –“Zastava oružje“ iz Kragujevca.

Stefanović je istakao da je ova prezentacija, koja je održana u bazi Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ), bila prilika da se vidi šta domaća vojna namenska industrija može da ponudi policiji.

Pripadnici policije će u narednim danima testirati novo naoružanje, objasnio je on, i dodao da je cilj da se jedan deo starog naoružanja zameni i na taj način doprinese tome da policajci budu bolje zaštićeni i efikasniji u izvršavanju redovnih zadataka.

Potpredsednik Vlade je ujedno izrazio zahvalnost ministru odbrane i ljudima iz vojne industrije na njihovoj spremnosti da uvek izađu u susret policiji kako bi se ona naoružala jednako dobro kao i Vojska Srbije.

Nadam se da ćemo u narednom periodu moći da računamo na još bližu i kvalitetniju saradnju u nabaci zaštitne opreme za naše pripadnike, poručio je Stefanović.

On je dodao da je cilj da policija koristi sve što može od domaćih proizvoda, kao što već koristi oklopna vozila „lazar“ i „miloš“, ali i modernizovani „BOV“, koji se radi u saradnji sa SDPR-om, kako bi se i na taj način uštedelo.

Vulin je istakao da se bezbednosne strukture u ovoj zemlji ne dele na vojsku i policiju, jer svi rade potpuno isti posao, zbog čega moraju biti opremljeni na istovetan način i u skladu sa potrebama njihovog konkretnog posla.

Odbrambena industrija Srbije još jedan je od dokaza zbog čega je politika vojne neutralnosti dobra i ispravna, jer kad ste vojno neutralni, kada sami odlučujete o sebi i svojoj industriji, onda možete da proizvodite ovakve stvari, da svoju pamet sačuvate za sebe, naglasio je on.

Na taj način možete i da po najnižim mogućim cenama naoružavate svoju vojsku i policiju, u skladu sa najvišim mogućim kriterijumima i standardima, dodao je ministar.

Vulin je izrazio uverenje da su proizvodi odbrambene industrije Srbije dovoljno dobri i za srpsku vojsku i za policiju, i da će se i na taj način poboljšati svakodnevni život svakog vojnika i policajca.

Pripadnici SAJ-a, beogradskog odreda Žandarmerije, Policijske brigade i interventnih jedinica policije danas su vršili gađanje iz pištolja EZ 9 i EZ 9 kompakt, kalibra 9 milimetara, automatskih pušaka M05 E1 i M05 E3, kalibra 7,62 milimetara, opremljenih mehaničkim i optičkim nišanima i podesivim kundakom, i automata M05 C1, kalibra 7,62 milimetara, sa preklopnim kundakom i refleksnim nišanom.

Reč je o usavršenim modelima streljačkog naoružanja u čijoj su izradi učestvovali domaći proizvođači namenske industrije – „Zastava oružje“ iz Kragujevca, „Teleoptik“ iz Zemuna i „Prva petoletka“ iz Trstenika, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Foto:MUP

Ako ste propustili