Operacija Mincemeat – Jedan od najvećih prevara koja je obeležila i kraj II svetskog rata

Operacija Mincemeat je bila uspešna britanska strategija dezinformacije koja se koristila tokom Drugog svjetskog rata. Kao obmana namenjena pokrivanju savezničke invazije na Siciliju iz 1943. godine.

Britanska obaveštajna služba presvukla je telo jednog preminulog beskućnika i obukla mu oficirsko odelo. Uz njega su stavili indetifikacije da je oficir Kraljevske mornarice,kapetan Vilijam Martin, kao i navodni planirani napad na Grčku umesto na Siciliju. Samo preoblačenje nije bilo dovoljno pa složen ceo novi indetitet beskućnika kao i kupovina prstena,skupljih ličnih stvari,srebreni krst i medaljon sv. Kristofera, cigarete,pečat,navodna privatna pisma…

Telo su navodnog kapetana Vilijama Martina su bacili u blizini obale Španije 30.aprila 1943.godine,koja je sarđivala sa Nemačkom iako se izjašnjavala kao neutralna. Telo je isplivalo na obale Španije a znalo se da će španska vlada podeliti saznanja sa nemačkom obaveštajnom službom pre nego što se dokumenti i telo vrate Britaniji.Naravno to se i dogodilo.

Plan navodnog napada na Grčku našao se i na Hitlerovom stolu pa su Nemačke pomorske snage iz Italije premeštene u Grčku. Ipak nije sve bilo tako jednostavno jer Britanci i ostali saveznici morali su uveriti Nemce da ovo nije prevara a i igrali su na kartu Hitlerovog straha invazije na Balkan. Strah se ogledao u tome što je Nemačka armija crpela brojne sirovine kao što su nafta,bakar,hrom…

Prevare su pored tela izbačenog na Špansku obale ogledale su se i u osnivanju navodnog štaba u Kairu,vojni manevri su sprovedeni u Siriji,grčki prevodioci su regrutovani i saveznici su sakupljali grčke karte i valutu.

Operacija Mincemeat je držana u tajnosti pa se o njoj i danas neznaju sve činjenice ali sigurno je da su se saveznici na veoma lak način zauzeli Siciliju 1943.godine.

Ako ste propustili